Публикувано на: 25th фев, 2014

Д-р Емилова съветва: Не закусвайте

Share This
Tags

Известната диетоложка д-р Людмила Емилова и д-р Георги Гайдурков категорично заявиха тази сутрин в предаването „Преди обед“ на bTV, че закуската е вреден навик за хората

EmilovaСпоред д-р Георги Гайдурков, дори при китайците и тяхната поговорка „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятели, а вечерята дай на враговете си“ има известно разминаване с реалните им хранителни навици, тъй като по всяка вероятност, според него те са ставали сутрин много рано за работа и закуската им се явява като обяд за нас. Много е важно да умеем да разпознаем глада и само тогава да ядем, както и да не бъркаме симптоми от рода на „пристъргване“ с глада – в много случаи такъв тип симптоми са по-скоро признак на стомашни разстройства, отколкото на глад, според доктора. Той заяви още в студиото на bTV,  че при децата най-лесно може да се разпознае хранителния навик на здрав човек. Здравите хора, според него, нямат апетит след ставането си, а чак след няколко часа.

Д-р Емилова обясни в студиото на предаването, че в интервала от 4 ч. сутринта до 12 ч. на обяд в организма ни тече процес на детоксикация и ако ние изядем нещо в това време, този процес се затруднява и на практика спира, тъй като енергията се е пренасочила за обработка на храната. И все пак, според известната лекарка, ако ни се дояде сутрин – може да заместим закуската с неща, които не изискват храносмилане като вода, натурален фреш, чай или някакъв вид плод. Д-р Емилова твърди, че т.нар. пропаганда за сутрешното хранене започва в България след Втората световна война. Преди това българите нямали традиция да закусват, а и още повече занимаващите се предимно със селскостопанска работа нашенци не са имали физическо време да закусват.

Коментирайте статията

Д-р Емилова съветва: Не закусвайте