Публикувано на: 10th мар, 2014

Антония Първанова призова за тотална забрана на трансмазнините в храните

Share This
Tags

transfatНа организираната днес кръгла маса на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“, д-р Антония Първанова, евродепутат и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент заяви, че след като Американската агенция по сигурност на храните и лекарствата потвърди вредата от трансмазнините и те са в процес на забраняване в САЩ, е логично и в Европейския съюз да бъдат предприети реципрочни мерки, по силата на принципа за съвместни мерки за защита на населението при вредни храни и лекарства между Европейската и Американската агенции по безопасност на храните.

Според д-р Първанова, не е необходимо да се чака края на 2014 г., когато се очаква ЕК да излезе със собствено изследване по въпроса, тъй като вече има безспорни научни доказателства по въпроса. След като са вредни в САЩ – няма как тези мазнини да са полезни в Европа, заяви още Антония Първанова.

Потвърждение на думите на евродепутатката изрази и доц. Веселка Дулева, която заяви на кръглата маса, че вредния ефект на трансмастните киселини (т.нар. трансмазнини) е свързан със сърдечно-съдовата система и дисбалансите в липидния профил – като влияят за повишаване на концентрацията

Коментирайте статията

Антония Първанова призова за тотална забрана на трансмазнините в храните