Публикувано на: 24th мар, 2014

Хората с наднормено тегло остаряват по-бързо заради солта

Share This
Tags

solСпоред учени, цитирани от вестник „Дейли телеграф”, солта може да ускори значително процесите на стареене в организма. До сега беше известно, че натрият води до хронична хипертония, а това може да предизвика инфаркт или инсулт, но сега се установява, че солта е отговорна и за клетъчното остаряване. Учените от университета „Джорджия Риджънтс” в Огъста откриха, че много младежи с наднормено тегло или затлъстяване, които прекаляват със солта са с по-къси теломери в сравнение с други групи младежи, които ограничават солта. Именно теломерите са предпазните крайчета на хромозомите, които при всяко делене на клетката се скъсяват, а когато са прекалено малки – клетката спира да се дели и умира.

На подобни генетични процеси се дължи и остаряването и болести като рак, диабет тип 2, деменция и сърдечно-съдови заболявания. Също така, е установено, че по-високите нива на мазнини в кръвта ускоряват скъсяването на теломерите.

Въпросното ново изследване установява още, че солта действа неблагоприятно и едновременно на затлъстяването като го засилва. Важна подробност обаче на изследването е, че консумацията на сол не скъсява теломерите при младежи с нормално тегло.

Коментирайте статията

Хората с наднормено тегло остаряват по-бързо заради солта