Публикувано на: 26th мар, 2014

Над 8 часа сън на ден може доведе до диабет

Share This
Tags

SleepingManАмерикански учени установиха, че дългият сън не е толкова полезен колкото се е смятало до сега. Дългогодишно изследване на американски учени доказва, че дългият сън може да е основен рисков фактор за заболяване от диабет.

Американските учени от Йелския университет правят наблюдение и съпоставка между продължителността на съня и риска от заболяване от диабет на мъжете на средна възраст и установяват, че недоспиването увеличава значително  шансовете за заболяване от диабет. Също така обаче, учените установяват, че прекалено дългият сън също е опасен.

В изследването, хората са разделени на 3 групи – такива, които не си доспиват (по-малко от 6 часа сън в денонощието), нормално спящи (7-8 часа сън в денонощието) и сънливци (над 8 часа съм в денонощието). Оказало се, че в първата група заболелите от диабет са 2 пъти повече, отколкото във втората. Изненадата обаче била, че тези от третата група са били 3 пъти повече с диабет от нормално спящите. Учените напомнят, че тази връзка се наблюдава независимо от другите фактори, които влияят за развитието на диабет като наднормено тегло, тютюнопушене и др. В изследването също така е отчетено, че нивото на тестостерона в кръвта на хората, които спят над 8 часа е значително по-нисък и поради това учените смятат, че има и хормонални фактори, които обуславят връзката между продължителния сън и диабета.

Коментирайте статията

Над 8 часа сън на ден може доведе до диабет