Публикувано на: 4th апр, 2014

Плувайте за здрави стави, здраво сърце и бели дробове

Share This
Tags

pluvaneЗа разлика от другите видове спорт – при плуването се наблюдава изключително балансирано натоварване на коленете, ставите, различните групи мускули и различните системи на организма, за разлика от други спортове като бягането например, при което се натоварват коленете и ставите, повишава се пулса и тялото се „прегрява“.

Това се дължи на фактора гравитация, който действа много силни при спортовете, които не са във вода. В момента в който човек влезне във вода, влиянието на гравитацията е неутрализирано. Не се наблюдава натоварване на колене и стави. В този ред на мисли е добре да се осмисли заместване на една от седмичните тренировки с плуване, за по-балансирано натоварване на организма.

При плуването е установено, че се раздвижват повече мускулни групи и най-вече ръцете, за разлика от тичането. При плуването също така напрежението върху цялата костна система почти изчезва и се облекчава целия натиск върху тялото. Всичко това води до силно намаляване на рисковете от развитие на остеопороза.

По отношение на другите системи на организма ни – плуването се явява отличен начин за развиване и подобряване работата на дихателната система и белите дробове. За разлика от другите спортове – трудно се наблюдава „прегряване“ плуването, тъй като тялото е във вода с постоянна температура.

Друго благотворно влияние на плуването е влиянието му върху сърдечно-съдовата система. Налягането на водата води до промяна на кръвния поток и снижава пулса, а междувременно физическото натоварване остава умерено.

Коментирайте статията

Плувайте за здрави стави, здраво сърце и бели дробове