Публикувано на: 9th апр, 2014

Хлорираната вода – по-вредна от очакванията

Share This
Tags

HlorИзследване, направено на базата на проучване от д-р Джема Кастано от Центъра за изследване на околната среда и епидемологията в Испания, е наблюдавало около 1300 души, изложени на хлорирана вода в Испания. Изследването установява, че по-честото и по-дългото къпане със хлорирана вода, както и къпането в басейни с по-високо съдържание на хлор, значително увеличават риска от излагане на канцерогенни химикали. Оказва се, че канцерогенните химикали трихалометани, създадени като страничен продукт на хлорираната вода, може да се абсорбират през кожата.

Друго изследване пък, на учени от Биргминганския университет правят изследване върху деца. Изследването установява, че високите нива на хлор в питейната вода на бременните жени водят до сериозни аномалии за бебетата им: сърдечни дефекти, абсолютна или частична липса на главен мозък, скалп или свод на черепа и др. Изследването потвърждава, че триаглометаните притежават силно канцерогенно действие и предположенията са, че 10% от случаите на рак на пикочния мехур може да са следствие на ежедневната консумация на хлорирана вода.

Друг негативен ефект от използването на хлорирана вода е, че според статистиката 89.9% от хората имат алергии и проблеми с косата скалпа, заради хлорираната вода. Тя причинява също така проблеми с кожата като суха кожа, бързо стареене и алергии.

Коментирайте статията

Хлорираната вода – по-вредна от очакванията