Публикувано на: 23rd апр, 2014

Защо е важно и как да накисваме ядките преди да ги ядем

Share This
Tags

LeshnikВсички знаят, че ядките са полезни, когато са сурови, но на малко места може да прочетете, че всъщност, за да са реалнo полезно и да има повече ползи от консумацията им, отколкото вреди – е нужно да бъдат накиснати  във вода за няколко часа.

За бобовите култури се знае, че съдържат т.нар. инхибитори (вещества, които предпазват от бактериите, след като попаднат в почвата и по този начин не се разграждат, а стоят цели до времето, когато има подходящи условия за покълване и проникване. Поради това бобовите култури се накисват преди употреба, но малцина знаят, че същите инхибитори се съдържат и в повечето ядки и семена и на практика те не са активни, както и ензимите в тях преди да ги накиснем във вода. Инхибиторите не позволяват полезните хранителни вещества (минерали, витамини, аминокиселини и др.) до нашето тяло. Един такъв много силен инхибитор е фитиновата киселина, която представлява анти-хранително вещество и се съдържа в повечето ядки, семена, зърнени и бобови култури. Тя представлява хелатор на минерали като калций, магнезий, желязо и цинк, както и на някои витамини като витамин PP и употребата й води до недостиг на тази вещества, тъй като тя не позволява на нашето тяло да ги усвоява пълноценно. По този начин, с приема на ядки и семена с фитинова киселина – ние по-скоро изнасяме, отколкото да внасяме полезни хранителни вещества. Най-ефикасния метод за неутрализация на фитиновата киселина е накисването в кисела или млечно-кисела среда на храните или директно до ниво покълване.

По отношение на накисването, трябва да се знае, че то е различно за различните ядки и семена и, че накиснатата вода се изхвърля задължително и не се използва за готвене.

Времето за накисване на някои ядки и семена е:

 • Орехи – 4-8 часа;
 • Ленено семе – 4-5 часа;
 • Слънчогледово семе – 5 часа;
 • Бадеми – 8-10 часа;
 • Тиквено семе – 4 часа;
 • Конопено семе – не се накисва;
 • Кашу – 2-4 часа;
 • Лешници – 8 часа.

Технология на накисване:

 1. Ядките се измиват добре;
 2. След като се поставят в съд се налива вода за да се покрият 2 пъти;
 3. Съдът не се затваря, тъй като трябва да има достъп на въздух;
 4. След като се накиснат, ядките се сушат на слънце или много слаба фурна (до 40-50 градуса).
Displaying 2 Коментара
Have Your Say
 1. Нели казва:

  Бихте ли обяснили „накисването в кисела или млечно-кисела среда“, как става?

 2. zdravoslovnahrana.com казва:

  Ами варианта е да е с изворна хладка вода и в нея може да се сложи около 5 гр. кисело мляко.

  Не е препоръчително да се накисват в минерална вода, тъй като повечето минерални води са алкални.

Коментирайте статията

Защо е важно и как да накисваме ядките преди да ги ядем