Публикувано на: 2nd май, 2014

Научете тялото си да живее без антибиотици – скоро няма да ги има

Share This
Tags

hapchetaОт няколко години, Световната здравна организация алармира за много тревожна тенденция в областта на здравеопазването и медицината. На много места дори се говори за крах в медицината и за драматичен обрат с век назад. Според СЗО, светът е на прага на „постантибиотична ера”.

Всъщност оказва се, че проблемът е не в самите антибиотици, а в тяхната неправилна употреба. Някои бактерии са се променили генетично и са се научили да се справят с антибиотиците. Като причина за това се посочва именно неправилната употреба на антибиотиците – поемането им в неподходящи дози, непълно третиране и ниска дозировка или много честа и ненужна употреба, което не убива бактериите, а ги прави устойчиви за антибиотици. Твърде честото или прекалено продължителното приемане на антибиотици ги прави наши врагове в дългосрочен план.

СЗО официално алармира, че има в страни в които антибиотикоустойчивите щамове на микроорганизми са се увеличили с 50%. Ако тенденцията се запази, в рамките на следващото десетилетие ще се наложи изцяло извеждането на антибиотиците от медицината, но до момента няма никаква яснота какво може да ги замести, което неминуемо ще доведе до първия от векове спад на средната продължителност на живота на планетата и завръщането на забравени от векове масови и смъртоносни болести като туберкулоза, малария и др.

Най-доброто, което може да направи всеки един от нас е да започне по такъв начин да превъзпитава организма си и неговия имунитет – така, че да не се налага да се взимат антибиотици при простудни заболявания и дори по-сериозни простудни инфекции – освен, ако не е крайно наложително. Това едва ли ще помогне да се реши световния проблем на все по-безполезните антибиотици, но определено ще увеличи шансовете на тялото ни да, буквално „да оцелее”, в новата постантибиотична епоха.

Коментирайте статията

Научете тялото си да живее без антибиотици – скоро няма да ги има