Публикувано на: 3rd май, 2014

Защо киселецът се завръща отново на европейската трапеза

Share This
Tags

kiselecЕдно истинско европейско растение с произход Западна Европа, киселецът, незаслужено в днешно време, не намира място на европейската трапеза. Във Франция още от средните векове той се е използвал широко за приготвянето на супи и други ястия, както и за лекарство. Има данни, че се е използвал и от древните египтяни. Въпреки, че с времето популярността му намалява, днес киселецът отново се завръща на европейската трапеза.

Киселецът е богат на желязо, магнезий, калций и калий, а също така и витамин А, C и Е.

Счита се, че най-полезни са листата, които се берат през пролетта. Киселецът се използва като средство за подсилване на апетита, а също така против глисти и подобряване на храносмилането. Доказано е жлъчогонно действие на киселеца, както и ролята ми при борбата със скорбут и различни стомашни разстройство. Киселецът укрепва цялостно организма и обменните процеси в него и има добър ефект при различни видове кръвотечения – хемороиди и пр.

Внимание ! Киселецът не се препоръчва при проблеми с бъбреците, артритни заболявания и подагра, поради оксалатовата киселина, която се съдържа в него.

Коментирайте статията

Защо киселецът се завръща отново на европейската трапеза