Публикувано на: 8th май, 2014

Една от най-ефикасните и леснодостъпни храни, която едновременно работи за това да сме по-млади и по-слаби

Share This
Tags

Съществува ли храна, кnahutоято хем да е нискокалорична, хем да е евтина и леснодостъпна, хем да действа на организма подмладяващо и на всичкото това да се отслабва от нея ?

Разбира се, че природата е помислила за това и ни е дала в изобилие от тази храна още от векове. За да не се чудите още, става въпрос за вълшебните зрънца на нахута (познат по някои краища като леблебия, лахут, страгали).

Смята се, че нахутът е част от индийската и източната кухня, но той е разпространен широко и в нашата страна още от миналото. Той е топлолюбиво растение и се среща из целия свят.

С голямото си изобилие на витамини и минерали, нахутът има свойството да подхранва, заздравява и подмладява кожата, косата и ноктите. Също така се, счита, че със своята нискокалоричност, лесно засищане при консумация и богато съдържание на много и разнообразни полезни вещества – той е отлично натурално средство за отслабване.

100 гр. нахут съдържат само 164 калории, а междувременно изобилстват от витамини, минерали и други полезни вещества.

Заради богатото количество на антиоксиданти в него, се дължи и този му ефект на забавяне на процесите на стареене в организма. В него се съдържа още витамини C, E, A, а от минералите изпъкват мангана и желязото. Съдържа още мед и фосфор като съдържанието им на 100 гр. нахут е до 30% от дневната норма за нашия организъм.

Голяма част от въглехидратите в нахута са под формата на фибри, което едно от най-важните предимства, когато търсим храни, които са подходящи за отслабване.

Със всички тези полезни свойства и вещества, нахутът се явява доста препоръчителна храна за редица болести, но едно от най-важните му предимства, заради структурата на видовете въглехидрати в него, е ролята му при лечението на диабет. Той е отличен регулатор на кръвната захар.

Важно ! Нахутът съдържа пурини и не се препоръчва за хора с бъбречни проблеми и при подагра.

Коментирайте статията

Една от най-ефикасните и леснодостъпни храни, която едновременно работи за това да сме по-млади и по-слаби