Публикувано на: 9th май, 2014

Коя е тази растителна храна, която замества по съдържание млякото и всички зърнени култури, а междувременно е мощен стимулатор на метаболизма ?

Share This
Tags

kinoaЗнаете ли коя е тази храна, която тръгва преди 5000 години от Андите и обикаля целия свят и в днешно време учените оценят нейната уникалност.

Наричана „майка на всички зърна“, киноата се счита днес за уникална храна, тъй като превъзхожда многократно абсолютно всички зърнени храни. Освен това киноата не съдържа глутен. Неслучайно, 2013 г. е обявена от ООН за „Година на киноата“.

Предимство на киоата е лесното и приготвяне. Нужно е да ври не повече от 30 минути и е готова за директна консумация. Готви се както ориза, а семената набъбват 4 пъти. Нужно е предварително обаче да се измие добре.

Като едно от най-важните и предимства се счита богатото и съдържание на незаменими аминокиселини – цели 8 на брой. Мнозина считат, че киноата със своите протеини (от 16 до 20%) е растително подобие на млякото. Подобрявайки храносмилането и като цяло процесите в храносмилателната система – може да се твърди, че киноата, наред с високото си съдържание на фибри, активно стимулира метаболизма и се нарежда сред храните, които действат най-силно в тази посока и подпомогат процесите на отслабване.

Киноата е богата на витамин B, E, както и минерали като цинк, магнезий, фосфор, манган, желязо, калций.

Имайки предвид високото съдържание на протеини и незаменими аминокиселини, киноата е отлична храна за всички вегани.

Displaying 1 коментар
Have Your Say
  1. Virtual server казва:

    Руми и аз карам на растителна храна вече 1 година и се чувствам много добре, а това лято изкарах почти на сурово-салатки, плодчета и ядки. До преди 3 месеца хапвах и месо от време на време, но вече нямам желание. Хапвам млечни, много обичам извара-понеже напоследък сирената нещо ми идват солени. Искам да те питам какво ти е мнението за сусамовия тахан-аз съм му голям фен, но ми е интересна и твоята гледна точка ??

Коментирайте статията

Коя е тази растителна храна, която замества по съдържание млякото и всички зърнени култури, а междувременно е мощен стимулатор на метаболизма ?