Публикувано на: 15th май, 2014

Най-„желязната“ растителна храна

Share This
Tags

furma-palmaФурмата е типичен плод за цялото Средиземноморие, Арабския полуостров и цяла Западна Азия. Популярна сред предимно мюсюлманските страни храна, фурмата днес става все по-предпочитана храна за европейците, заради доказаните и полезни свойства. Оказва се, че макар, че гъмжи от въглехидрати (75%) и макар, че съдържа плодова захар в големи количества, която много бързо се разгражда до енергия – фурмата стимулира храносмилателния процес и е отлично средство за отслабване, тъй като от една страна притъпява апетита, а от друга подготвя стомаха за по-тежките храни.

Безспорно обаче, най-полезното качество на фурмата си остава нейното високо съдържание на желязо, което я нарежда сред „най-железните растителни храни“. Само 9 фурми на ден могат да ви осигурят 50% от дневната препоръчителна доза от желязо. Поради това, фурмите са силно препоръчване за хора с нисък хемоглобин и болести свързани с желязодефицитни анемии. Същата доза от 9 фурми осигурява на тялото ни цялата дневна доза от минералите сяра, магнезий и мед и 1/3 от дневната доза на калций.

Съдържанието на фурмите е около 280 калории на 100 г., но в тези 280 калории от растителен произход се съдържат почти всички витамини без витамин Е. Фурмите изобилстват също така от различни минерални вещества (особено желязо, магнезий, фосфор, калий, калций, сяра и др.), антиоксиданти (особено бета-каротин, лутеин, зексантин и др.), миркоелементи и други полезни вещества.

Счита се, че заради високото съдържание на калий – фурмите са особено полезно за хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен това има доказателства за благоприятните свойства на фурмите при бременните жени, по време на раждането (облекчават раждането) и кърменето (стимулират първоначалното отделяне на кърма).

Коментирайте статията

Най-„желязната“ растителна храна