Публикувано на: 17th май, 2014

Най-вкусната защита за сърцето

Share This
Tags

Една от най-предпочитаните сред вегетарианците храни, заради огромното си съдържание на растителни протеини, без абсолютно никакъв холестерол и идеален заместител на животинските храни. Става въпрос, разбира се, за екзотичният и добре познат у нас – шам фъстък. Препоръчван за хора с хронична умора и изтощен организъм, шам фъстъкът е почти чудодейна храна.

Едно от най-силните и най-важните качества на тази ядка е, че е най-силният борец срещу сърдечно-съдови заболявания. С мощните си антиоксидантни свойства, шам фъстъкът премахва сърцебиенето и снижава силно риска от появата на сърдечно-съдови заболявания. Sham_FastakОсвен това, шамът има страхотни качества като средство за намаляване на холестерола в кръвта. Близо 90% от мазнините в него са ненаситени, което е причина за силното му действие за намаляване на лошия холестерол в кръвта, а от друга страна се забелязва концентрация на фитостероли, които забавят абсорбцията на холестерина приет от храна в червата. Същите тези фитостероли имат способността да предотвратяват развитието на ракови клетки.

Трябва да се отбележи, че по съдържание на витамини А, C, Е, B5 и B6 – шам фъстъкът определено превъзхожда другите ядки. От минералите, шамът изпъква със съдържанието си на желязо, цинк, магнезий, манган, мед, натрий и калий. Също така в химичния му състав участват още други полезни вещества като валин, лизин, хистадин, триптофан, аланин, аргинин и др. полезни вещества.

Имайте предвид, че шамът е една от ядките „шампиони” по съдържание на желязо, за което ще ви разкажем съвсем скоро !

Коментирайте статията

Най-вкусната защита за сърцето