Публикувано на: 22nd май, 2014

Кайсии за здрава и стройна фигура

Share This
Tags

kaisiaВ сезона на ягодите и черешите, неусетно излизат на пазарите и едни наши, малко по-едри, но много вкусни оранжеви приятели. Това са кайсиите. Освен много вкусен и особено ароматен на вкус плод, кайсиите са не по-малко полезни от редица други плодове.

Заради богатото съдържание на калий в тях, кайсиите имат директно значение за сърдечно-съдовите заболявания, както и при борбата с хипертонията. От друга страна, кайсиите са богати на фосфор, желязо и магнезий и това ги прави много полезни за хора с проблеми с обмяната на веществата и които искат да отслабнат здравословно като подобрят метаболитните процеси в организма си. Поради това, кайсиите се считат за една от идеалните храни за постигане на здравословна стройна фигура.

Безспорно обаче, кайсиите са шампион по съдържание на витамин А и само 10 кайсии могат да осигурят дневната доза от този витамин. Този оранжев плод е богат още на витамин C, магнезий, мед и различни каротеноиди.

Отличнителна черта на кайсиите е, че подобно на доматите имат голямо количество ликопен, който ни предпазва от слънчеви изгаряния.

За съжаление, трудно можем да опишем в един материал всички ценни качества на кайсията, затова в следващите седмици, в пикът на сезона на този плод ще ви представим още от неговите полезни качества.

Коментирайте статията

Кайсии за здрава и стройна фигура