Публикувано на: 4th ное, 2014

Тиквата – естествена ваксина за зимните вируси

Share This
Tags

TikvaНеусетно с края на сезона на гроздето, доматите, дините и други сезонни плодове, на пазара се появи тиквата. Не забравяйте, че може да се запасите за цяла зима с този вкусен плод, тъй като след настъпването на дълбоките студове – тиквата рязко изчезва от пазара, но в домашни условия и в по-хладни мазета – тя издържа на практика през цялата зима.

Според проф. Донка Байкова, комбинацията от фибри, минерали и витамини, които тиквата съдържа, е впечатляваща. Според диетоложката, в тиквата има целулоза, която е представител на неразтворимите фибри, и пектин, който е разтвориим. Целулозата понижава холестерола, включително лошия, редуцира триглицеридите. Пектинът пък контролира нивото на кръвната захар.

Именно оранжевият цвят на тиквата се дължи на съдържащия се в нея бета-каротин, който подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Тиквата е богата още на витамин C, калций, желязо и магнезий, които допринасят за превенцията от сърдечно-съдови заболявания и хипертонична болест.

Имайки предвид всичко това, тиквата е вашата чудесна естествена ваксина срещу зимните болести.

Коментирайте статията

Тиквата – естествена ваксина за зимните вируси