Публикувано на: 3rd фев, 2014

Тотална забрана за изкуствените мазнини като маргарин и палмово масло

Share This
Tags

Това установяват проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата

margarin

Наскоро агенцията по храните в САЩ наложи забрана за използването на хидрогенираните масла. От сдружение „Зелени инициативи“  се канят да внесат искане за забрана на тези масла в Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието, както и Агенцията по безопасност на храните.

Трансмазнините са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово в България за производството на бисквити, вафли и тестени изделия. От сдружението „Зелени инициативи“ обясняват, че при хидрогенацията на естествени растителните масла, каквито са добитите от царевица, слънчоглед, рапица. соя и др. се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават особено вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма.

Хидрогенизацията при трансмазнините може да бъде причина за редица болести в организма – като се започне от сърдечносъдови и се стигне до някои онкологични заболявания.

Коментирайте статията

Тотална забрана за изкуствените мазнини като маргарин и палмово масло