Публикувано на: 11th фев, 2014

Ключът към дълголетието е различен за мъжете и за жените

Share This
Tags

За мъжете е важен съня, а за жените витамин B6

SleepingMan

Изследване на австралийски учени, цитирани от „Дейли мейл“ установиха, че ключът към дълголетието зависи от пола. Според изследването, за мъжете е с най-голяма значимост сънят, а за жените приемането на витамин B6 и повече зеленчуци.

Учените от университета в Мелбърн изследват подробно как диетата и качеството на съня влияят на смъртността при различните полове. В проучването са включени 2000 мъже и жени в зряла възраст, които са наблюдавани в период от 2 години.

Изследването установява, че добрият сън може да бъде фактор за дълголетие при жените само, ако към менюто си включат достатъчно витамин B6 и голямо изобилие от зеленчуци. От своя страна, лошият сън е причина за по-голяма смъртност и поява на болести като диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и др.

Важен въпрос свързан със съня, който в последните години става все по-актуален е не толкова продължителността, а качеството на съня, който зависи от много фактори. В повечето случаи възрастните хора се нуждаят около 7-8 часа сън, но има хора, при които 5-6 часа са напълно достатъчни, за да бъдат в пълноценна форма. Поради това, в повечето случаи продължителността на съня се явява второстепенен фактор за неговото качество, а по-важна характеристика е продължителността на всеки един от отделните цикли на съня, които продължават около 90 минути,  да бъдат завършени.

Общият извод на австралийските учени е, че добрият сън и здравословното хранене са жизненоважни за дълголетието на всеки един, но мъжете трябва да обърнат повече внимание на съня, а жените на хранителния си режим.

Коментирайте статията

Ключът към дълголетието е различен за мъжете и за жените