Публикувано на: 13th фев, 2014

Шунката изобилства от вода и соли

Share This
Tags

Повечето от пресните меса са всъщност полуфабрикати

Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители изнесе предварителни данни на изследване на асоциацията установи изключително високо водно съдържание в някои видове шунка. Показателят е бил средно между 74 % и 77 %.

От друга страна, според д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, , няма единен стандарт за съдържанието на течности и производителите могат да добавят колкото си искат вода и соли. При производството на шунка се „овкусява“ месото и се влагат добавки, които са регламентирани в Наредба №8  на агенцията по храните. В тази наредба е регламентирано процентното съдържание на всяка добавка. Именно при вкарването на тези добавки е наложително да се влага и вода, поради нуждата тези добавки да бъдат вложени в разтворено състояние. Прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и личен морал от страна на всеки производител.

Така например, от 1 кг месо, опитния и недобросъвестен производител може да произведе до 1.5 кг деликатес под формата на шунка или друг вид колбас.

Според д-р Караманов, проблем съществува и с пресните меса, които трябва да се прекатегоризират на „полуфабрикати“ в голямата си част,  защото много от тях, които се продават в големите търговски вериги, на практика са обработени и се наблюдава повишено водно съдържание, поради вложените в тях консерванти и хранителни добавки.

Коментирайте статията

Шунката изобилства от вода и соли