Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

 

Витамин B1

(Тиамин)

Водноразтворим витамин. Също като при всички останали витамини от групата В-комплекс евентуалният излишък се отделя и не се складира в организма. Налага се ежедневно набяване на В1. Измерва се в милиграми (мг). Бидейки синергисти, В-витамините са по-мощни, когато се приемат комбинирано, отколкото ако се прилагат поотделно. В1, В2 и В6 трябва да бъдат уравновесени (т.е. 50 мг от В1, 50 мг от В2 и 50 мг от В6), за да ефикасно действието им. Нуждата се увеличава при болест, стрес и оперативна интервенция. Известен е като „духовен витамин“ поради благоприятното му въздействие върху нервната система, умственото и душевното състояние. Оказва слабо диуретично действие. Витамин B1, наричан още тиамин, е член на семейството на витамин B и е най-известен с ролята си при предотвратяване на болестта бери-бери, характеризираща се с дефицит на хранителни вещества. Болестта бери-бери, буквално означава „слабост“ и е била широко разпространена (особено в някои части на Азия) в края на 19-ти и началото на 20-ти век. В своята най-честа форма заболяването се характеризира с мускулна слабост, липса на енергия и бездействие.

Полезни свойства: Подпомага растежа. Улеснява смилането и асимилацията, особено на въглехидратите. Поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Подобрява умственото състояние. Помага в борбата срещу морска болест и неразположение при пътуване по въздух. Облекчава следоперативните болки в стоматологията. Стимулира лечението на херпес зостер.

– Производство на енергия. Клетките в организма зависят от захарта като енергиен източник. Когато кислородът се използва за превръщането на захар в използваема енергия, процесът на генериране на енергия се нарича аеробно производство на енергия. Този процес не може да се осъществи без адекватни доставки на витамин В1, тъй като B1 е част от ензимната система, наричана пируватна дехидрогеназа система, която позволява на кислорода да преработва захарта.

Когато витамин B1 функционира в своя енергийно – производствен капацитет, той обикновено се среща под формата на TDP или тиамин дифосфат. Други форми на витамин В1 са ТПП (тиамин пирофосфат) и TMP (тиамин монофосфат), които също играят важна роля за производството на енергия.

– Поддръжка на нервната система

Витамин B1 също играе ключова роля в подпомагане на нервната система, където той позволява здравословно развитие на подобни на мазнини покрития, които обграждат повечето нерви (наречени миелин обвивки). При липса на витамин В1 тези покрития могат да се изродят или повредят. Болка, бодливи усещания, както и обезчувстване на нервите са свързани с нервите симптоми, които могат да са резултат от дефицит на витамин В1.

Друг тип връзка между витамин В1 и нервната система включва неговата роля в производството на ацетилхолин молекула. Тази молекула, наречена невротрансмитер, е използвана от нервната система, за да пренася съобщения между нервите и мускулите.

Витамин B1 може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: алкохолизъм, болест на Алцхаймер, болест на Крон, сърдечна недостатъчност, депресия, епилепсия, СПИН, множествена склероза и др.

Проблеми и болести при дефицит: Един от първите симптоми за дефицит на витамин В1 е загубата на апетит (или така наречената анорексия), който отразява равнодушие и неразположение на организма.

Неспособността на нервната система да гарантира правилен мускулен тонус в храносмилателната система, може да доведе до стомашно разстройство или запек и мускулна чувствителност.

Други симптоми, отнасящи се до нервна дисфункция, също се свързват с дефицита на тиамин, тъй като миелин обвивките на нервите не могат да бъдат правилно формирани без адекватно количество тиамин. Тези симптоми включват бодливи усещания или скованост, особено в краката.

Витамин В1 е силно нестабилен и лесно бива разрушен от топлина, киселинност на средата (рН), както и от други химически вещества. Както серните съединения, така и нитритите могат да деактивират витамин B1. Дългосрочно замразяване на храни, съдържащи тиамин, също може да доведе до значителни загуби на този витамин.

Водещият рисков фактор за дефицит на витамин B1 е алкохолизмът. Всъщност, връзката между алкохолизма, сърдечната болест и дефицита на витамин В1 е изключително тясна. Хроничните алкохолици се налага да приемат дози тиамин от 10 до 100 пъти по-високи от обичайно изискуемите.

Големите консуматори на кафе и чай също могат да са с повишен риск от дефицит на витамин В1, тъй като тези напитки действат като диуретици и извеждат както водата, така и водо-разтворимите витамини (като B1) от тялото. Необходимостта от витамин В1 се увеличава при наличие на хроничен стрес, хронична диария, хронична температура и пушене. Хора с такива здравословни проблеми може да се наложи да приемат дози тиамин от 5 до 10 пъти над нормалния размер.

Непрекъснатите диуретици, включително и лекарството фуроземид (Lasix); противозачатъчните хапчета (оралните контрацептиви); антибиотиците и сулфонамидите намаляват наличието на витамин В1 в организма.

Дози:

Официално препоръчваната дажба за възрастни е 1,0 до 1,5 мг (при бременност и кърмене се предлага 1,5 до 1,6 мг).

Източници: Бирена мая, оризови люспи (арпа), житни зърна, пълноценна пшеница (с триците), овесена каша, фъстъци, екологични меса (без пестициди и химикали), крехко свинско, повечето зеленчуци, трици, мляко. Много добър източник на витамин В1 са също аспержи, маруля, гъби, спанак, слънчогледови семена, риба тон, зелен грах, домати, патладжан и брюкселско зеле.

Съдържание на витамин B1 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B1 mg   Продукт (100 g) Вит. B1 mg
бирена мая 5 лимони 0,18
пшеница зародиш 2 кайсии 0,18
фъстъци 0,5-0,8 месо птиче до 0,16
репички 0,6 домати до 0,16
леща 0,6 круши 0,15
соя 0,6 гъби 0,15
черен дроб 0,4 моркови 0,12
боб, грах 0,4 сливи 0,10
хляб пшеничен 0,4 картофи 0,10
орехи 0,3 краставици 0,10
грозде 0,25 ряпа 0,10
риба 0,1-0,2 сирене 0,09
яйца 0,2 боб зелен 0,09
бадеми 0,2 мляко 0,04-0,08
зеле 0,2 портокали 0,08
месо говеждо 0,18 грах зелен 0,08

Предозиране: Няма данни за токсичност на този витамин. Всеки излишък се отделя в урината и в никаква степен не се складира в тъкани и органи. Редките симптоми за излишък (когато дозите надвишават 5-10 г дневно) включват тремор (треперене, херпес, едема, нервно напрежение, сърцебиене и алергии).

Взаимодействие с други препарати и вещества: Топлината при готвене лесно унищожава този витамин. Други негови врагове са кофеинът, алкохолът, начините за обработка на храната, въздухът, водата, естрогенът, антиацидите (средства против киселини в стомаха), сулфамидните лекарства.

Препоръки: Ако сте пушач, употребявате алкохол или консумирате много захар, вие се нуждаете от повече витамин В1. При бременните, кърмачките, ползващите противозачатъчни медикаменти, потребността от този витамин също е по-голяма. Ако имате навика след вечеря да гълтате антиацид, вие се лишавате от тиамина, който бихте получили с поетата храна. При всички стресови състояния – болест, тревога, травма, следоперативен период – приемът на В-комплекс, включващ витамин В1 трябва да се увеличи.

 Допълнителна информация

Повечето хранителни добавки съдържат витамин В1 в не-биологично активна форма, наречена тиамин хидрохлорид. Когато B1 е активен в метаболитните пътища на организма, се намира обикновено под формата тиамин пирофосфат (ТPP), тиамин монофосфат (TMP) или тиамин дифосфат (TDP).