Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B3

(Ниацин, никотинова киселина, никотинамид)

Витамин B3 или ниацин е важен витамин от В групата. От 1867 той е бил известен като никотинова киселина сред биологичните химици. Макар и никотиновата киселина да е химически свързана с никотина в тютюна, тя няма никое от неговите физиологични свойства. Поради тази причина често се нарича ниацин, за да се избегне объркване.

Витамин B3 или ниацин е без мирис, бяло, кристално вещество, лесно разтворимо във вода. Той е устойчив на топлина, оксидация, и алкали. Това е всъщност един от най-стабилните витамини.

Витамин В3 (пантотенова киселина) се среща в продуктите от растителен и животински произход. Необходим е за нормалната обмяна на веществата, влияе върху процесите на окисляването, способства за растежа на епидермалната тъкан.

Полезни свойства: Витамин B3 или ниацин е важен за правилното кръвообращение и здравословното функциониране на нервната система. Той поддържа нормалните функции на стомашно-чревния тракт и е от съществено значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. Той помага да се поддържа здрава кожа. Ниацина разширява кръвната капилярна система. Този витамин също е от съществено значение за синтеза на половите хормони, а именно естроген, прогестерон и тестостерон, както и кортизон, тироксин и инсулин. Той също така поддържа умственото и емоционално благополучие.

 Проблеми и болести при дефицит: Признаците, характеризиращи недостатъчното количество на витамина в храната, не са точно изразени. Описана е неговата недостатъчност в периода на бременността. Може да се стигне до преждевременно раждане, пороци в развитието, гибел на новороденото. Лек дефицит на витамин B3 или ниацин може да доведе до покритие на езика, разранявания в устата, раздразнителност, нервност, кожни лезии, диария, разсеяност, безсъние, хронично главоболие, нарушения в храносмилането, както и анемия. Тежък дефицит може да предизвика продължителна неврастения (слабост на нервите), психически разстройства, депресия, душевно униние и дезориентация.

Дози: Денонощната нужда е 5- 10 мг.

Източници: Богати на витамин В3 са орехите, бобовите растения, картофите, зърнените продукти. Като храната е смляна, витамин В-3 метаболизира въглехидратите, мазнините и протеините, разгръщайки важни хранителни вещества. По принцип, месото и рибата са по-добри източници на ниацин от растителните продукти. Храните от животински произход богати на този витамин са овчи черен дроб, постно месо, скариди, свинско и краве мляко. Вегетарианските източници богати на този витамин са ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семена, бадеми и листни зеленчуци като ряпа и цвекло, както и листата на морковите, дивата лоза и целината. Дрождите и триците са добри естествени източници на този витамин, но премахването на дрождите от смилането на пшеницата води до снижаване на ниацин съдържанието на бялото пшенично брашно до ниски нива.

Съдържание на витамин B3 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B3 mg   Продукт (100 g) Вит. B3 mg
черен дроб 4,4-7,6 хляб пшеничен 0,46
мозък 1,8-3,6 месо овче 0,43
филе свинско 1,5-2,0 грах зелен 0,38
пшеница зародиш 2,0 портокали 0,34
яйца 1,4 картофи 0,32-0,60
месо агнешко 0,6-1,3 мляко краве 0,29
пшеница 1,2 месо телешко 0,11-0,26
соя 1,2 моркови 0,25
зеле цветно 0,9-1,0 пъпеш 0,23
месо пилешко 0,5-0,9 зеле 0,18
риба 0,15-0,66 праскови 0,17

Взаимодействие с други препарати и вещества:  Готвенето причинява малко действителнио унищожаване на ниацина, но значително количество може да бъде загубено при готвене във водата. В една смесена диета, 15% до 25% ниацин от готвени храни може да се загуби по този начин. Серни лекарства, алкохол, техники на обработване не храна, и приспивателни са склонни да унищожат този витамин.

Допълнителна информация

Витамин B3 или ниацин се абсорбира от стомаха и червата и се съхранява във всички тъкани. Той се излъчва с урината, предимно неговите соли, и в по-малка степен като свободен ниацин.