Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B4

(Холин)

Липотропно средство (емулгатор на мазнини), член на групата В. Заедно с инозитола съдейства за оползотворяване на мазнините и холестерола. Холинът е едно от малкото вещества, способни да проникват през т.нар. кръвно-мозъчна бариера, която предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим, и достигащо до мозъчните клетки, където произвежда химикал, оказващ полезно действие върху паметта. Холинът емулгира холестерола и предотвратява отлагането му върху артериалните стени или в жлъчния мехур.

Полезни свойства: Контролира образуването на холестерол. Подпомага изпращането на мозъчни импулси до мозъка, стимулиращи паметта в по-късните години от живота. Помага за елиминирането на лекарства и отрови от организма чрез положителния си ефект върху черния дроб. Има успокояващо действие. Ефикасен е при лечение на болестта на Алцхаймер. Своето появяване той дължи на немеца Штрекер, който го извлича от жлъчка (от там и името му) в далечната 1862 г. След пет години руснакът Дяконов отделил холин от яйчен жълтък, показвайки, че той се явява съставна част на лецитина (lecitios – жълтък, от англ.) – липид открит от френския учен М. Гобле още през 1848 г. Н. Лукин формулирал идеята за добавъчните фактори на храненето. Но са били нужни още 70 г., докато през 1932 г. англичанинът Бест публикува своите данни за предотвратяването с холин на мастната инфилтрация на черния дроб, предизвикана от отстраняване на панкреатичната жлеза. Между другото от този момент се появил нов медицински термин – „липотропен“ (lipus – мазнина, лат.), т.е. необходим за обмяната на мазнините.

Сред „събратята“ си витамин В4 изглежда доста скромна фигура със своята тясна специализация. До момента са установени три негови основни функции, но какви! Холинът се явява незаменим предшественик на един от основните нейромедиатори – ацетилхолин (химичен предавател на нервния импулс).

Холинът е важен компонент на специфичните фосфолипиди (тухлите на мембраните) на нервните клетки и миелиновите мембрани – защитното покритие на нервните влакна.

Холинът се явява донор (доставчик) на едновъглеродните (метилни) групи, подобно на витамините В9, В12 и бетаина, участвайки по този начин в един от най-важните процеси при обмяната на веществата в организма на човека.

Оказва се, че Витамин В4 е толкова важен за нашия организъм, че някаква част от него с помощта на витамините В9 и В12 ние можем да синтезираме самостоятелно. Обаче, това не покрива всички нужди, във връзка с което допълнителното въвеждане на холин с храната се явява необходимо условие за нормален ръст и функциониране на почти всички живи същества. И ако дозите при другите витамини се определя в милиграми, то дневната доза В4 за човека е от 1,5 гр.(!) до няколко десетки грама при всевъзможни натоварвания и болести.

Излишъкът на холин в човека не е страшен – явявайки се донор на метиловите групи той „обезврежда“ много опасното вещество, натрупващо се в кръвта – хомоцистеинова киселина, която играе, по някои данни, инициаторска роля при атеросклеротичното поражение на съдовете. Във връзка с което в края на миналия век тя получи от медиците името – „новия холестерин“.

Съвременната медицина препоръчва приема на холин при значителни физически натоварвания, особено спортни, при нервни изтощения, съпроводени със стрес или травми на мозъка и поражения на периферната нервна система. Например, той прекрасно се представя при дистонии (неконтролирани движения и потръпване – тикове), инсулти, полиневрити.

В края на осемдесетте години на миналия век бил проведен експеримент. Английски психофизиолози давали по 10 гр. холин на група доброволци в продължение на 10 дни. Тестовете, проведени в началото и в края на експеримента, показали значително подобряване на кратковременната памет на изпитваните, т.е. способността да запомнят.

Въвеждането на холина намалява нивото на холестерина, нормализира съотношението на липопротеидите в кръвта и притежава хипотензивни, т.е. намаляващи налягането (на хипертониците им е познато) свойства. Всички тези качества на В4 са изключително важни за болните от атеросклероза.

Проблеми и болести при дефицит: През 1990 г. американският учен биохимик R. Cowen публикува свои парадоксални данни от наблюдения в областта на диетологията. Парадоксът се заключава в това, че неговите пациенти от съображения на „безопасност“, отказвайки се от употреба на яйца и месни продукти значително наддавали на килограми, надебелявали. Както се оказало, виновникът за това било отсъствието в храната на витамин В4 – холин. Изследванията, проведени през последните години, завършиха през 2002 г. с поредния сюрприз – медици от Хамерсмитската болница в Лондон съобщиха, че синдромът на хроничната умора, по техни данни, се явява следствие на химичен дисбаланс в мозъка,  един от виновниците за който е недостигът на витамин… В4. Ако се отчете, че само във Великобритания от това не изучено до край заболяване страдат половин милион човека, а по темпа на ръста му по данни на МЗО то влиза в първата двадесетица на болестите на съвременния човек – резонансът от работата на англичаните ни заставя внимателно да се вгледаме в „стария ни познат“. Може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб, втвърдяване на артериите.

При недостига на холин се появява чувство на умора, слабост, раздразнителност, необясними нервни сривове. За децата е характерно разсеяно внимание и ниска способност към обучение. Отчитайки, че холинът е важен строителен материал за мозъка, неговия недостиг в храната на бременните и децата през първите пет години може по много трагичен начин да се отрази на умствените възможности на детето. В състава на лецитина В4 способства за транспорта и обмена на мазнините в черния дроб, а неговия недостиг в храната води до мастно израждане на черния дроб; дългото отсъствие – дори до смърт. Но ако се нормализира храненето – изменението, все едно че не е било.

Дози:

Оптималният дневен хранителен режим за възрастни съдържа 12-60 мг.

Източници: Жълтък, мозък, сърце, зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш и летицин в малки количества.

Съдържание на витамин B4 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B4 mg   Продукт (100 g) Вит. B4 mg
черен дроб говежди 240 сирене (чедар) 19
брашно пшенично 140 доматен сок 6-10
ориз 94 яйчен белтък 2
ряпа 42 картофено нишесте 0

Предозиране: Няма данни за подобна характеристика.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Вода, сулфамидни лекарства, естроген, кулинарна обработка на храните, алкохол.

Препоръки: Винаги комбинирайте холин с останалите В-витамини. Ако сте нервни или имате „тикове“, това може да ви помогне да повишите нивото на холин. Ако вземате лецитин, вероятно ще се нуждаете от калциева добавка, за да поддържате равновесието между фосфор и калций, тъй като холинът увеличава концентрацията на фосфор в организма. Поемайте повече холин с храната, с цел да подобрите паметта. Ако употребявате алкохол в големи количества, не пропускайте да осигурите холин на черния си дроб, от който той се нуждае, за да свърши допълнителната работа.

Допълнителна информация

Световната истерия с холестерина, а сега и с отслабването, ни доведе до там, че много хора, въпреки здравия разум, въоръжени с калкулатора пресмятат всяка калория. Забравяйки, че залога за здравето, прекрасното самочувствие и красивата фигура е разнообразното, рационално хранене и редовните физически упражнения. Движението е най-важния „витамин“ за нашия организъм! Забележителните полезни и апетитни пържени яйца на очи паднаха жертва на модата. Жълтъкът – това е шампиона по съдържание на холин. Един жълтък – това е минималната дневна доза В4. За да я получите, трябва да изядете почти 300 гр. черен дроб, 600 гр. грах, 500 гр. соя или 5 кг. картофи, 15 кг. моркови, 1.5 кг. телешко месо, 3 кг. кашкавал, да изпиете 5 литра мляко(!) или 1л. слънчогледово нерафинирано олио!