Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

 Витамин B5

(Пантотенична киселина)

 Пантенолът е водноразтворим витамин, част от В-комплекса. Витамин В5 подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система и е от жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Пантенолът също така стимулира превръщането на мазнините и захаридите в енергия и участва в оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина. Водноразтворим, член на семейството В-комплекс. Подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система. От жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Стимулира превръщането на мазнините и захарта в енергия. Необходим за синтеза на антитела, както и за оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина. Препоръчваната дажба е 10 мг за възрастни. Възможно е синтезирането му в организма от чревни бактерии.

Полезни свойства: Витамин B5, наричан още пантотенична киселина, е един от осемте водно-разтворим В витамини. Всички В-витамини помагат на организма да се превърнат въглехидратите в глюкоза, което е „изгаряне“ за да се произведе енергия. Тези В витамини често се отнасят към В комплекс витамините, които са от съществено значение за разпределението на мазнините и протеините. В комплекс витамините също играят важна роля в поддържането на мускулите в тонус, на стомашно-чревния тракт и насърчаването на здравето на нервната система, кожата, косата, очите, устата, и черния дроб.

В допълнение,той играе роля в разпределението на мазнините и въглехидратите за енергия, витамин B5 е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, както и половите и стрес свързаните хормони, произведени в надбъбречните жлези (малки жлези, които се на мират на върха на бъбреците ). Витамин B5 също е важен за поддържането на здрав храносмилателен тракт и това помага на организма да използва други витамини (особено B2 [рибофлавин]) по-ефективно. Понякога се асоциира като „анти-стрес“ витамин, защото се вярва че помага за засилването на активността на имунната система и подобряването на способността на организма да се издържат стресиращи условия. Пентотенина, активно стабилна форма на витамин B5, е подложена на внимание през последните години, като възможна лечение на висок холестерол. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези факти. Пентанола, друга форма на витамин B5, често се открива в продуктите за грижа за косата, поради убеждението, че той прави косата „по-управляема“, мека и бляскава.Спомага за зарастване на рани. Противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Лекува следоперативен шок. Редуцира неблагоприятните и токсични ефекти от редица антибиотици.

 Заздравяване на раните

Проучвания, основно в пробни тръби и животни, но и няколко души показват, че витамин B5 може да увеличи бързината на заздравяване на раните, особено след операция. Това може да е вярно особено, ако витамин B5 се комбинира с витамин В.

Изгаряния

Особено важно за хора с трайно сериозни изгаряния е да се получи адекватно количество хранителни елементи в тяхната дневна диета. Когато кожата се изгори, значителен процент от микроелементи могат да бъдат загубени. Това увеличава риска за заразяване, забавя развитието на лечебния процес, удължава болничния престой, и дори увеличава риска от смърт. Въпреки, че не е ясно кои микроелементи са най-нужни за хора с изгаряния, много проучвания показват, че мултивитамин, включително В комплекс витамини, могат да помогнат в процеса на възстановяване.

Висок холестерол

През последните двадесет години се появиха изследвания на животни, и хората предполагат, че високите дози на пантетин (стабилна форма на витамин B5), може да подобри нивата на холестерола и при хора с висок холестерол, с или без други рискови фактори за сърдечно заболяване (като например диабет, затлъстяване,  менопауза). Проучванията до момента са включили само малък брой хора, но са насърчителни, защото пантетина не само понижава холестерола и триглицеридите, той също повишава HDL („добър“ вид холестерол). Плюс това няколко от проучванията са използвали пентетин в специални групи от хора, като възрастни на диализа и деца с висок холестерол. Повече изследвания са необходими в тази област, за да се разбере напълно каква стойност може да има за лечението или профилактиката на висок холестерол пентатина. Други области, които са в процес на съвременното научно изследване включват използването на пентатин за сърдечно заболяване и за намаляване на теглото.

 Артрит

Въпреки, че не е широко изследвано досега, може да има някаква полза за гарантирането, че е налице достатъчно количество пентотенична киселина в храната или допълнителни добавки на витамин B5 за артрит. Например, някои учени съобщават, че нивата на кръвната пентотенична киселина са по-ниски при хора с ревматоиден артрит от тези без. Проучване проведено през 1980 г. заключва, че 2000 мг на ден калциев пентотенит подобрява симптомите на ревматоиден артрит, включително и утринната скованост и болка. Допълнителни изследвания са необходими, за да се потвърдят тези факти. По същия начин, затлъстелите пациенти с остеоартрит могат да подобрят техните симптоми, ако получават диетични съвети за подходящ прием на витамин B5 (както и други хранителни вещества) и загуба на тегло.

Проблеми и болести при дефицит: Симптомите на дефицит на витамин B5 може да включват умора, безсъние, депресия, раздразнителност, повръщане, стомашни болки, парене в краката и горни дихателни инфекции. Освен честите признаци и симптоми на дефицит на витамин В12 други признаци включват умора, слабост, нарушено храносмилане, гадене, загуба на менструация, изтръпване на нервност, диария, поразителни поведенчески промени, параноя, хиперактивни рефлекси, повишена температура, чести горни дихателни инфекции, нарушения на паметта, безплодие, възпален език, нисък брой на тромбоцитите и повишено кървене, неутропения, хипогликемия (понижено съдържание на захар в кръвта), дуоденална (на дванадесетопръстника язва), кръвни и кожни смущения.

 Дози:

 Дневна норма:

Деца

* Новородени до 6 месеца: 1.7 мг
* Малки от 6 месеца до 1 година: 1,8 мг
* Деца от 1 до 3 години: 2 мг
* Деца от 4 до 8 години: 3 мг
* Деца от 9 до 13 години: 4 мг
* Юноши от 14 до 18 години: 5 мг

Възрастни

* 19 години и повече: 5 мг
* Бременни жени: 6 мг
* Кърмещи жени: 7 мг

Бележка: Високи дози може да бъдат препоръчани от квалифициран лекар за лечение на специфични условия.

* Ревматоиден артрит: 2000 мг / ден
* Висок холестерол / триглицериди: 300 мг пентатин, 3 пъти дневно (900 мг / ден)
* Обща надбъбречната подкрепа (т.е. по време на особен стрес): 250 мг пентотенична киселина 2 пъти дневно.

Източници: Най-добрите източници на този витамин са яйчни жълтъци, царевица, карфиол, зеле, броколи, домати, авокадо, леща, говеждо месо (по-специално в месото от органи като например черния дроб и бъбреците), пуйка, патица, пилешко, мляко, разделен грах, фъстъци, соя, сладки картофи, слънчогледово семе, цели зърна и зърнени култури, магданоз, пшеница и сьомга. Също така месо, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, трици, бъбреци, черен дроб, сърце, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки (орехи, лешници, бадеми и др.), пиле, сурова меласа.

Съдържание на витамин B5 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B5 mg   Продукт (100 g) Вит. B5 mg
черен дроб 15-25 хляб бял 3,0
какао 18 чушки 1,4
фъстъци 8-13 грах зелен 1,2
краставици 8 картофи 1,2
месо птиче 6-7 боб зелен 1,2
мая хлебна 4 круши 0,1-1,1
риба 0,6-7,0 хляб ръжен 1,0
спанак 0,5-7,0 лук зрял 0,8
месо говеждо 5,7 праскови, домати 0,6
соя 4,9 спанак 0,6
цвекло червено 4,7 яйца 0,6
ориз 4,6 мляко 0,1-0,5
сливи 3,9 портокали 0,2
ябълки 3,0 ягоди 0,2
леща, соя 3,0 вишни 0,1

Предозиране: Няма данни за токсични ефекти.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Топлина, Техники за кулинарна обработка на храната, консервиране, кофеин, сулфамидни лекарства, сънотворни лекарства, естроген, алкохол.

Препоръки: Ако често се оплаквате от изтръпване на ръцете и краката, опитайте увеличен прием на пантенол в комбинация с други В-витамини. Витамин В5 може да помогне за предпазване от пораженията на стресови ситуации, които очаквате или вече сте преживели. В някои случаи 1000 мг дневно се оказват ефикасни за намаляване на болките при артрит. Ако страдате от алергии, В5 и С ще ви донесат облекчение. Опитайте по 1000 мг от двата- сутрин и вечер с храната.

Допълнителна информация

Пентотеничната киселина получава името си от гръцкия корен pantos, което означава „навсякъде“, защото тя е на разположение в широка гама от храни. Много витамин B5 се губи при обработка. Прясното месо, зеленчуците, както и целите необработени зърна имат повече витамин B5 от рафинираните, консервираните и замразените храни.