Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B6

(Пиридоксин)

Витамин B6 е водно-разтворим витамин, който е изолиран за първи път през 1930-те. Има три традиционни форми на витамин B6: пиридоксал (PL), пиридоксин (PN), пиридоксамин (PM). Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. На практика В6 представлява група от вещества- пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които са тясно свързани помежду си действат комбинирано. Измерва се в милиграми (мг). Потребността от него се увеличава при консумиране на богати на протеини храни. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Съществуват данни, според които се синтезира от чревни бактерии, както и че това се дължи на зеленчукова диета, допълнена с целулоза. Необходим е за абсорбцията на витамин В12, както и за образуването на солна киселина и магнезий. Млечните продукти по принцип са относително бедни на В6. Пиридоксинът е част от В-комплексът и е водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Други полезни ефекти са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и уринирането. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да също трябва да вземат В6.

Полезни свойства : Участва в образуването на редица биогенни амини като адреналина, норадреналина, допамина, хистамина, серотонина, гама-аминомаслената киселина и др. Също участва и в процесите на десулфуриране и излъчването на сяросъдържащите аминокиселини метионин, цистеин и таурин с урината, в процесите на кръвотворенето (синтез на хема и изобщо на порфините) и на обмяната на колагена. Необходим е за синтезата на никотиновата киселина и въобще е пряко свързан с обмяната на вит.РР – образуването на последния от триптофан, като липсата на вит.В6 в организма напомня същите симптоми на авитаминоза вит.РР.

За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната. Пряко е свързан с обмяната (синтезата) на ненаситените мастни киселини, активира превръщането на белтъци в мазнини и разграждането на висшите масти в по-нисши. Превръща линоленовата в арахидонова киселина и има липотропно действие. При затлъстяване е намерено понижение на количеството му в плазмата и тъканите. Затова често при диети за отслабване той се предписва в по-високи дози – 50-100мг дневно за 2-4 седмици. Често е в комбинация с витамините РР и В2, както и с високи дози (0,5 – 2,0 гр.) вит. С и можем да го видим в много от “Fat Burners”. Ефектът му в тази насока е свързан с обмяната на катехоламините (адреналин, норадреналин, допамин), играещи роля върху мастната мобилизация (липолиза) и осъществяващи известно диуретично действие. Наблюдавано е, че при прием над 40 мг дневно рискът от образуване на камъни в бъбреците под формата на оксалати е увеличен с 2/3 спрямо консумиращи по 3 мг или по-малко дневно. Приемът му е задължителен при консумацията на много белтъчини, като за всеки грам протеин се препоръчват приема на  около 0,02 мг вит. В6 . Той може да намали антипаркинсоновия ефект на L-DOPA и затова част от спортистите го избягват като суплемент непосредствено преди лягане.

Измежду всички В-витамини, витамин В6 е най-важния за бодибилдинга заради ролята му в процеса на обмяна на веществата и асимилацията на аминокиселините. Освен това с качествата му на естетсвен диуретик пиридоксинът се използва за изчистване на излишната вода от организма преди състезания без никакви вредни странични ефекти (за разлика от други диуретици, които могат да причинят дисбаланс в системите на организма). Активно спортуващите хора, които приемат по-големи количества протеини имат завишени нужди от пиридоксин. 100 гр. дневен прием на белтъчини предполага приемът и на 250 мг. витамин В6. Стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини. Допринася за трансформиране на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Спомага за предпазване от различни нервни и кожни смущения. Облекчава гаденето. Подпомага правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето. Съдейства за редуциране на проблемите, свързани със сухотата в устата и уринирането, причинени от трициклични антидепресанти. Намалява честотата на нощните мускулни спазми, предотвратява схващането на храната, изтръпването на ръцете, някои форми на неврит в крайниците. Има действие на естествен диуретик.

Проблеми и болести при дефицит: Дефицита на витамин B6 може да предизвика анемия, отоци, психическа депресия и кожни заболявания. Напукване ъглите на устните, лош дъх в устата (лоша миризма в устата), нервност, екзема, камъни в бъбреците, възпаление на дебелото черво, увреждане на панкреаса, безсъние, загуба на зъб и раздразнителност. Недостатъчен прием на витамин B6 също може да доведе до загуба на мускулен контрол, мигренно главоболие, болести от старостта и преждевременна сенилност.

Ниската кръвна захар и ниския глюкозен толеранс са симптоми на дефицит на витамин В6, които могат да бъдат доказани от Вашия лекар чрез изследване. Приемането отделно на витамини от В-комплекса може да причини дисбаланс между тях, което пък от своя страна да причини дефицит на един или друг от витамините. Болести при недостиг са анемия, себореен дерматит, възпаление на езика (глосит).

Дози:

Препоръчваният прием за възрастни е 1,6 до 2 мг дневно, при бременност 2,2 мг, при кърмене 2,1 мг.ия с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.

Източници:  Съдържа се в най-големи количества в дрождите, зърнените храни, бирената мая, черния дроб, месото и в яйчния жълтък, бобовите храни (соята, грахът, фасулът) и в по-малка степен в оризът, картофите, червените чушки, рибата. Също така в пшенични трици, пшеничен зародиш, черен дроб, бъбреци, соя, пъпеш, зеле, меласа, ориз, овес, фъстъци, орехи.

Съдържание на витамин B6 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B6 mg   Продукт (100 g) Вит. B6 mg
бирена мая 4,0-5,7 краве мляко 0,13
хайвер 2,5 зеле 0,12
банани 1,3 моркови 0,12
черен дроб 0,17-0,73 риба 0,11
соя 0,35-0,64 филе свинско 0,086
пшеница зародиш 0,60 месо овче 0,081
месо свинско 0,02-0,59 портокали 0,080
месо телешко 0,50 грах зелен 0,079
бъбреци 0,40 сирене 0,066
спанак 0,30 лук 0,063
круши 0,23 домати 0,060
картофи 0,22 пъпеш 0,036
яйца 0,22 ябълки 0,026
месо пилешко 0,13 зеле цветно 0,020

Предозиране: Дневните дози от порядъка на 2-10 г могат да предизвикат нервни смущения. Възможните симптоми за свръхколичество В6 са нощно безпокойство и твърде ярки, запомнящи се сънища. Не се съветва поемане на дози над 500 мг.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушването на пиридоксина или да лимитират усвояемостта му. Дълготрайно съхранение, консервиране, печене или задушаване на месо, замразяване на плодове и зеленчуци, техника за кулинарна обработка на храните, алкохол и естроген.

Препоръки: Вземането на противозачатъчни предполага повишена потребност от В6. Консуматорите на повече белтъчини имат нужда от допълнителни количества от този витамин. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици и ако дозата не се съобрази, би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да вземат В6. Действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий.

         Допълнителна информация

Пиродоксинът има леко алкална реакция, затова във витаминните форми той най-често е под формата на хидрохлоридна сол.