Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B7

(Биотин, Витамин Н, коензим R)

Водноразтворим, съдържа сяра, член на групата В-комплекс. Измерва се в микрограмове (мкг). Синтезът на витамин С изисква биотин. От съществено значение е за нормалния обмен на мазнини и белтъци. Препоръчителната дажба за възрастни варира от 100 до 300 мкг. Може да се синтезира от чревни бактерии. Суровите яйца предотвратяват абсорбцията в организма. Синергист с В2, В6, ниацин, витамин А и по отношение на поддържането на здрава кожа.

Полезни свойства: Допринася за спиране посивяването на косата. Предпазва от косопад. Облекчава мускулни болки. Потиска появите на екзема и дерматит. Той участва като коензим в метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите. Ето и най-съществените от тях:

Производство на енергия – биотинът участва в метаболизма на захарта и мазнините. При метаболизма на захарта, биотинът помага придвижването на захарта от своя първоначален стадий на преработка до превръщането й в използваема химическа енергия. Поради тази причина мускулните спазми и болки, свързани с физическо усилие, могат да бъдат резултат от неспособността на организма да използва ефективно захарта като гориво и са сигнал за дефицит на биотин.

Синтез на мазнини (мастни киселини) – много от класическите симптоми за дефицит на биотин включват кожни проблеми, свързани с ролята на биотина в синтеза на мазнините. Биотинът е необходим за функцията на ензим в организма, наречен ацетил Ко-A карбоксилаза. Този ензим поставя заедно градивните елементи за производството на мазнини в тялото. Когато клетъчните компоненти на мазнините не могат да се създадат правилно поради дефицит на биотин, кожните клетки развиват проблеми. При малките деца, най-често симптом за дефицит на биотин е дерматитът, състояние на кожата, при което кора от жълтеникави / белезникави петна се появява около скалпа, главата, веждите и кожата зад ушите на новороденото. При възрастните също съществува подобно състояние на кожата, наречено себорея.

Поддържа дейността на нервната система – тъй като глюкозата и мазнините се използват за създаване на енергия в рамките на нервната система, биотинът е помощен витамин в тази област. Многобройни нервни симптоми са свързани с дефицит на биотин. Тези симптоми са гърчове, липса на мускулната координация (атаксия), както и липсата на добър мускулен тонус (хипотония).

В допълнение към липсата на биотин – съдържащи храни в диетата, недостатъчният хранителен прием на витамин B5 може да допринесе за функционален дефицит на биотин, тъй като B5 работи заедно с биотина в много метаболитни ситуации. Чревните проблеми, също трябва да се разглеждат като възможен симптом за дефицит на биотин.

Проблеми и болести при дефицит: Екзема по лицето и тялото, крайно изтощение, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, плешивост, косопад, депресия. Някои редки вродени заболявания могат да причинят дефицит на биотин, поради неправилно му метаболизиране в организма.

Дефицит, породен от неправилен хранителен режим, е малко вероятен дори и при хора, консумиращи с храната ниски количества биотин.

Ранните прояви на недостиг са:

  • дерматит
  • загуба на коса
  • депресия
  • анемия
  • гадене

Консумацията на големи количества сурови яйца може да доведе до недостиг на витамин Н, тъй като специфичен белтък в суровото яйце инхибира абсорбцията (постъпването в организма) на биотин. Яйца, подложени на топлинна обработка, не представляват проблем.

Дългосрочната антибиотична терапия може да попречи на производството на биотин в червата. По този начин се повишава рискът от появата на ранни прояви на недостиг. Употребата на антиепилептични лекарства също може да доведе до витамин Н дефицит.

Алкохолици и хора със стомашни заболявания са предразположени към недостиг на биотин в организма. При тях ползата от приема на биотин под формата на хранителни добавки остава недоказана.

Съществуват доказателства, че дефицит на биотин може да доведе до дефекти у новородени. Имайки предвид и факта, че витамин Н недостиг се среща при около 50% от бременните жени, разумно е по време на бременност да се приема комплекс от витамини и минерали, включващ биотин.

Дози:

Оптималният прием на биотин е все още неизвестен. Смята се, че количествата биотин в храната, заедно с произведените в червата, задоволяват напълно нормалните нужди на организма. Според някои проучвания адекватната дневна доза за възрастни е 30 μг. При балансиран хранителен режим човек приема с храната около 30-70 μг биотин дневно.

По-големи количества биотин (8-16мг дневно) могат да окажат благоприятно действие върху диабетици, тъй като понижават нивата на кръвната захар и намаляват риска от диабетна невропатия.

Биотинът в доза от 2.5 мг дневно може да подобри състоянието на ноктите ни.

Източници: Говежди черен дроб, соево брашно, бирена мая, мляко, бъбреци, неолющен ориз, Добри хранителни източници на биотин са месото, яйчният жълтък, банани, фъстъци и бирената мая. Чревните бактерии също произвеждат значителни количества биотин.

Предозиране: Не са описани случаи на токсични ефекти.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Белтък на сурово яйце (съдържащ авидин – протеин, който предотвратява абсорбцията на биотин), вода, сулфамидни лекарства, естроген, кулинарна обработка на храните и алкохол.

Препоръки: Ако провеждате лечение с антибиотици или сулфамиди, бъдете сигурни, че поглъщате минимум 25 мкг дневно от витамина. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по-дълго време. Биотинът действа синергично и по-ефикасно в комбинация с В2, В6, ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност. Въпреки, че липса връзка с евентуално ниско тегло на новородено, добре е да се консултирате с лекар относно добавките, за да си спестите притеснения.