Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B10

(Парааминобензоена киселина)

Този витамин е един от най-новите членове на семейството на В-компклекс. Разтворим е във вода и обикновено се измерва в милиграми (мг). Една от най-важните функции на този витамин е, че играе важна роля за образуването на фолиевата киселина и усвояването на белтъчините.

Полезни свойства: Притежава слънцезащитни свойства, затова се прилага против слънчеви изгарания като мехлем. Допринася за забавяне процеса на стареене на кожата, както и за възвръщане на естествения цвят на косата. Тази киселина действа като коензим при разграждането и оползотворяването на белтъчините. По този начин тя осигурява доброто състояние на храносмилателната система, а освен това участва и при формирането на червени кръвни клетки (еритроцити). Професионалните състезатели по бодибилдинг биха могли да използват лосиони с парааминобензоева киселина когато формират своя тен, защото веществото служи като предпазна мярка от вредните UV-лъчи. Непотвърдени клинични данни предполагат, че ПАБА може да забави посребряването на косата.

Проблеми и болести при дефицит: При недостиг на този витамин косата преждевременно посивява и се появяват кожни екземи. Симптоми на дефицит на това вещество са умората, депресията, някои храносмилателни смущения, но такива показания могат да бъдат симптоми и на липсата на други витамини от В-комплекса, особено фолиева киселина.

Дози:

Дневната дажба не е определена

Източници: Най-добрите естествени източници за набавянето му са черният дроб, бирена мая, бъбреци, житни растения, ориз, трици, пшеничен зародиш, меласа.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Водата, сулфамидните лекарства, кулинарна обработка на храната, алкохол, естрогени, могат да унищожат наличието на парааминобензоената киселина в продуктите или организма.

Предозиране: ПАБА няма токсични показания, но свръх дозите са непрепоръчителни и могат да доведат до диария и стомашно-чревни проблеми.