Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B12

(Кобаламин)

Разтворим във вода и ефикасен в много ниски дози. Известен е още като „червен витамин“. Измерва се в микрограмове (мкг). Това е единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. Трудно се асимилира през стомаха. Налага се комбиниране с калций по време на абсорбиране, за да може организмът да извлече полза. Бедната на витамин В1 и богатата на фолиева киселина храна (каквато е вегетарианската) нерядко крие рискове от недостиг на витамин В12. Правилно функциониращата житовидна жлеза помага за абсорбцията му. Симптомите на В12- авитаминозата могат да се появят повече от пет години след като депата в тялото са били изчерпани. Витамин В12 се добавя предимно чрез консумиране на животински продукти, тъй като растителните хранителни вещества (с минимални изключения) не го съдържат.

Полезни свойства: Витамин В12 е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване в човешкото тяло. Той предпазва от анемия. При недоимък на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Названието на заболяването е от времето преди откриване на причината за него и на възможността за лечение с витамин В12. Тогава този вид анемия е била нелечима. Обикновено анемията се съчетава с нарушения в дейността на нервната система поради участието на производни на кобаламина в метаболизма на мастните киселини и миелинизацията на аксоните. Благодарение на участието му във формирането на миелиновите обвивки на нервните клетки, цианкоболоминът е необходим още за правилното функциониране на нервната система. При недостиг може да се развие преждевременна атеросклероза, мигрена, други видове главоболие, нервно напрежение, необосновани промени в  настроението – от прекомерна възбудимост до депресия, шизофрения. Ролята на витамин В12 в процесите на метаболизма се определя от участието му (в състава на кобаламиновите ензими) в белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна на веществата. Тъй като е източник на метилни групи, витамин В 12 в съчетание с фолиевата киселина и витамин В6 нормализира обмяната на метионин, предотвратява мастното прераждане на черния дроб, увеличава употребата на кислород при хипоксични състояния. Витамин В12 засилва имунната защита на организма.

Образува и регенерира червените кръвни клетки, с което предотвратява развитието на анемия. Подпомага растежа и усилва апетита при децата. Увеличава енергията. Поддържа нервната система. Допринася за правилното оползотворяване на мазнини, въглехидрати и протеини. Намалява раздразнимостта. Подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието.

Проблеми и болести при дефицит: Най – често срещана причина за хиповитаминоза на В12 е нарушена резорбция в храносмилателната система поради недостатъчна секреция на вътрешния фактор или поради намалена панкреатична секреция. Голяма част от хората на около 65 години страдат от недостиг на витамин В12, а това неизбежно се отразява на здравето им. Витамин В12 е един от най-важните витамини от В-групата за предотвратяване на стареенето. С възрастта количеството му в организма намалява и това води до болест, наречена атрофичен гастрит. Най-голям е рискът за възрастните хора, но абслютните вегетарианци, пиещите големи количества алкохол, серопозитивните или страдащите от определени заболявания като болестта на Крон, също имат недостиг на витамин В12. Липсата на витамин В12 се дължи на недостатъчен прием  с храната,  но и на факта, че той не се усвоява лесно от организма. Стомахът трябва да отделя киселина, за да обработва храната и да произвежда вещество, наречено присъщ фактор (intrinsic factor), което изпълнява значима роля за усвояването на витамин В12 от организма. След отделянето на В12 от храната, той се улавя от присъщия фактор, но може да бъде абсорбиран само в определена част на тънките черва, наречена илеум. Липсата на стомашна киселина или някои болести, увреждащи илеума, възпрепятстват усвояването на необходимото количество витамин B12 от храната. Други болести при недостиг могат да са злокачествена анемия и нервни смущения. Недостигът на витамин В 12 причинява както анемия, така и явления от увреждане на нервите – парене, бодежи, промени в усещанията, дори – болки по хода на нервите. Дефицитът се появява бавно симптомите понякога са толкова общи, че могат да бъдат пропуснати. Един от признаците е появата на анемия – слабост, отпадналост, умора и припадъци, сърцебиене, бледност и задух. Липсата на този витамин може да причини и треперене на ръцете и краката, затруднения в ходенето, загуба на зрението, проблеми с паметта, халюцинации, необяснима тъга, личностни разстройства. Малките деца и подрастващите, които имат липса на витамин В12 може да имат проблеми с растежа, мускулна слабост и обща отпадналост. Рискът от дефицит на витамин В12 се повишава с напредването на възрастта, нелекувана предшестваща анемия, гастрит или стомашна операция, дълъг период на вегетарианска диета. При децата може да се наблюдава, ако са кърмени от жени вегетарианки. Витамин В12 участва заедно с още едно вещество, отделяно от стомашната лигавица, в съзряването на еритроцитите. Напоследък се установи, че недостигът на витамина може да е предизвикан от малкото количество на веществото отделяно от стомаха. Така че хронични гастрити и други процеси в стомаха могат да блокират усвояването му от организма.

Дози:

Препоръчваната дневна дажба е 2 мкг за възрастни,  2.2 мкг за бременни и 2.6 мкг за кърмачки.

Източници: Черен дроб, говеждо и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци. Витамин В12 не се синтезира нито от растенията, нито от животните, а само от някои видове бактерии, включително от нормалната бактериална флора в храносмилателната система на човека. Затова хората си набавят витамин В12 от храната, но само от тази, която е от животински произход: месо и черен дроб. Други хранителни източници на витамин В12 са сардините и морските храни като цяло. Естествени източници са още яйцата и млякото. Резервите от витамин В12 в черния дроб на човека са достатъчни за нуждите му в течение на 5-6 години. Витамин Б12 има в значими количества във всички животински храни, както е всеизвестно, затова тази тема не касае умереното вегетарианство, включващо млечни храни и/или яйца. Тя касае само, че витамин Б12 има в много по-малки количества в растителните храни, и че се образува също в малки количества в човешкото тяло, поради което темата за този витамин е от значение за хора хранещи се строго вегетариански/без никакви животински храни (вегански). Физиологията на растенията не се нуждае от този витамин, а само тази на животните, хората и на микроорганизмите – това обяснява защо са такива източниците на този витамин. И все пак наскоро са създадени растения синтезиращи витамин Б12 (от учени от Университета в Хирошима – Canadian Patents Database ), и вероятно след години храни от такива растения ще са широко разпространени. Факт е че има народи живeeщи чисто вегански, които живеят в добро здраве и нямат проблем с набавянето на вит. Б12, което показва че вегетарианският начин на живот е естествен. Тези народи живеят в нехигиенизирана среда, където всичко изобилства от микроорганизми. Това обаче не може да се пренесе автоматично в/у хора в западната цивилизация, които живеят в хигиенизирана среда (ползват се консерванти, пестициди, фунгициди, инсектициди, антибиотици, хлор и пр.).

Все пак има някои неща, показателни за това че веганското суровоядство през едно по-дълго време може да води до недостиг на кобаламин. Ако от привърженици на суровоядството се твърди нещо противоречиво, то трябва тези да дадат и доказателства за това. Това важи особено за постоянно формулираните изказвания, че лабораторни изследвания и нормови стойности нямат меродавност, а само собственият тонус има значение. Изисква се предпазливост предимно при кърмачета и при малки деца на дългогодишно живящи вегански майки. KLAPER (1997, стр. 57), който в книгата си “Бременност, деца и веганско хранене” представя многобройни случаи на вегански отгледани деца, препоръчва на подрастващи и възрастни, за да има сигурност, добавки от кобаламин. Що се касае до така предполагания синтез на кобаламин в собственото тяло, то става дума при това за чисто спекулативни предположения. Данните за наличието на кобаламин в растенията са твърде неосигурени засега, за да може да се правят изводи от тях. Дори когато резултатите трябва да бъдат потвърдени, нищо не променя факта че растителните източници в сравнение с животинските представляват един по-лош източник на кобаламин.“

Съдържание на витамин B12 в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. B12 µg   Продукт (100 g) Вит. B12 µg
черен дроб бяла риба 1300 месо говеждо 14
черен дроб есетра 1190 месо телешко 9
бъбреци говежди 500 месо свинско 7,5
черен дроб говежди 300 мляко краве 4,5
миди 295 мляко женско 0,5
сърце говеждо 70 мляко козе 0,03

Предозиране: Няма данни за токсичност дори при поемане на мега дози от витамина.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Киселини и основи, вода, слънчева светлина, естроген, алкохол, сънотворни препарати.

Препоръки: Ако сте вегетарианец или сте изключили яйцата и млечните продукти от менюто си, то вие се нуждаете от В12 добавка. Това се отнася и за хората, които обичат да си попийват. В комбинация с фолиева киселина, витаминът може да се окаже най-ефикасното средство за възстановяване на жизнеността. За любителите и консуматорите на големите количества белтъчини, витамин В12 също ще е от полза, тъй като действа синергично с почти всички В-витамини, както и с витамините А, Е, С. При жени непосредствено преди и по време на менструация, витамин В12 в рамките на В-комплекса може да бъде много полезен. При възрастните хора абсорбцията на В12 е затруднена, затова се налага да се прибегне до инжекции.

         Допълнителна информация

Витамин В12 е единственият, който съдържа минерали. Факт е че има народи живeeщи чисто вегански, които живеят в добро здраве и нямат проблем с набавянето на вит. Б12, което показва че вегетарианският начин на живот е естествен. Тези народи живеят в нехигиенизирана среда, където всичко изобилства от микроорганизми. Това обаче не може да се пренесе автоматично в/у хора в западната цивилизация, които живеят в хигиенизирана среда (ползват се консерванти, пестициди, фунгициди, инсектициди, антибиотици, хлор и пр.).