Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B13

(Оротова киселина)

Метаболизира фолиевата киселина и витамин В12.

Полезни свойства: Знае се, че той помага при лекуването на множествена склероза. Друга доказана заслуга на този витамин е участието му в усвояването на витамин В12 и фолевата киселина. Изследвания върху животни сочат, че и В13 участва във възстановяването на кръвните клетки и производството на нови такива. Предотвратява развитието на някои чернодробни заболявания, както и преждевременното остаряване.

Проблеми и болести при дефицит: Усилията на учените са насочени и към установяването на симптомите на дефицит на този витамин. Подозренията са, че липсата му може да доведе до дегенеративни клетъчни процеси, чернодробни смущения и преждевременно стареене.

Дози: Дневна дажба не е определена.

Източници: Кореноплодни зеленчуци, суроватка, течната част на пресеченото мляко. Най-добрите източници също не са доказани категорично, но като такива се считат млякото и млечните продукти и зеленчици като моркови и картофи.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Вода и слънчева светлина.

Препоръки: Изследванията относно този витамин все още са твърде оскъдни и не биха могли да се дадат каквито и да е препоръки.