Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин B15

(Пангамова киселина)

Пангамовата киселина всъщност се счита за витаминоподобно вещество, тъй като не се среща в органичен вид в природата.

Полезни свойства: Има изразени липотропни свойства, участва в синтезата на нуклеиновите киселини, фосфолипидите, креатина и други съставки, подобрява тъканното дишане, намалява токсичните явления при алкохолна интоксикация. Легенди разказват, че руските шампиони по бодибилдинг приемат пангамова киселина, на което се дължи тяханата отлична форма. Друг мит е, че в САЩ собствениците на състезателни коне дават на животните си В15 за да бъдат те по-бързи и за да се уморяват по-бавно. Медицината обаче не е потвърдила категорично ползите и недостатъците от витамина.

Проблеми и болести при дефицит: И за това вещество науката не е дала ясни и категорични отговори. Не са доказани никакви симптоми или заболявания в следствие недостигът на витамин В15.

Източници: Като най-добри източници могат да бъдат посочени бирената мая, кафявият ориз, семената (слънчогледови, тиквени) и др.

         Допълнителна информация

Легенди разказват, че руските шампиони по бодибилдинг приемат пангамова киселина, на което се дължи тяханата отлична форма. Друг мит е, че в САЩ собствениците на състезателни коне дават на животните си В15 за да бъдат те по-бързи и за да се уморяват по-бавно. Медицината обаче не е потвърдила категорично ползите и недостатъците от витамина.