Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин C

(Аскорбинова киселина)

Водноразтворим. Повечето животни синтезират собствен витамин С, за разлика от хората, човекоподобните маймуни и морските свинчета, които трябва да разчитат на храната като източник на витамина. Играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Помага при абсорбцията на желязото. Измерва се в милиграми (мг). Изчерпва се по-бързо в условията на стрес.

 Полезни свойства: Подходящ за саниране на рани, изгаряния и кървящи венци. Управлява ефикасността на лекарства срещу възпаление на пикочните пътища. Ускорява зарастването на следоперативни рани. Снижава кръвното ниво на холестерола. Спомага за предпазване от различни видове вирусни и бактериални инфекции и оказва общоуспокояващ ефект върху имунната система. Осигурява защита срещу канцерогенни фактори; противодейства на образуването на канцерогенни вещества. Действа като естествено разхлабително средство. Снижава честотата на съсиреци във вените. Помага при лечение и предотвратяване на настинки. Удължава живота чрез поддържане целостта на белтъчните клетки. Увеличава абсорбцията на неорганично желязо. Редуцира ефектите на редица алергени. Не позволява развитието на скорбут.

На всички нас е известно основното влияние на витамина върху съпротивителните сили на организма. На първо място той подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя старна имат функцията да откриват, разрушават и изяждат вирусите, бактериите и раковите клетки. Белите кръвни телца на хора, които приемат витаминС в порядъка на 2 до 3 гр. дневно се отличават със значително по-голям активност.

Витамин С е изключително важен оксидант. От своя страна той усилва действието на други антиоксиданти като всеизвестните ни витамини А и Е. Може да се твърди, че тези три витамина са жизненоважни един за друг (имат синергистична връзка), понеже всеки от тях има свойството да усилва и подпомага значително действието на другите два.

Много важна роля има по отношение на мозъка. Той го поддържа, като го предпазва от кислородна недостатъчност. След изследвания най-високи концентрации на витамин С в човешкото тяло са били откривани в нервната тъкан, което показва, че тази част на тялото има най-голяма нужда от него. Преди години са били проведени опити, които са разкрили, че витамин С, А и селен са в състояние да предотвратят развитието на ракови клетки. В частност сам по себе си витамин С пречи значително на преобразуването на някои вещества в ракообразуващи. Като такива могат да се посочат нитритите, които се намират най-вече в плодовете и зеленчуците, вследствие на торенето им с азотни торове, които ние по лошо стечение на обстоятелствата няма как да избегнем и поглъщаме повече или по-малко. При попадането си в човешкия организъм те се превръщат в нитрозамини, които са главна причина за развитието на рак на стомаха и червата. Доказано е, че големи количества на витамин С блокират процеса на превръщане на нитратите и нитритите в нитрозамини.

За занимаващите се с фитнес витамин С е от жизненоважно значение за поддържане на съединителната тъкан на костите в добро състояние. Без витамин С е невъзможен синтезът на колаген, който е основен протеин за изграждането на съединителната тъкан. Приема на нужните дози от витамин С спомага за по-бързо заздравяване на рани по кожат и за поддържането и в добро състояние.

Освен това витамин С участва в усвояването на калция, от което става ясно, че спомага формирането на костите, растеж и навременно и безпроблемно зарастване при счупване.

Всички ние сме чували и знаем за изключителната важност на сърдечно-съдовата система. Но е добре да знаем за благотворното влияние на витамина върху сърцето и кръвоносните съдове. При проведени изследвания на хора прекарали инфаркт е забелязано, че белите кръвни телца пренасят витамин С от други части на тялото към сърцето, като по този начин се подпомага възстановяването на увредените клетки на сърдечния мускул.

Съществува обратнопропорционална връзка между кръвното налягане и витамин С. Т.е. колкото по-малко от жизненоважното вещество, толкова по-високо налягане.

Жизненоважен е за хора, които страдат от алергии. Също така при комбинация с витамин В1 и аминокиселината цистеин може да предотврати увреждащи действия от страна на формалин, формалдехид и ацеталдехид.

Витамин С противодейства на други токсични и ракообразуващи процеси в тялото. Такива се предизвикват от цигарен дим, никотин, автомобилни газове, тежки метали… все неща, на които сме подложени в нашето ежедневие.

Научни изследвания показват, че кръвта на пушачи и алкохолици съфържа средно 20 до 40 % по-малко витамин С. Причината за това е, че резевите от витамина постоянно се изтощават от посочените агресивни влияния. Ако не се набавя ежедневно и в нужните количества, то това може да доведе до множество трайни вреди.

Проблеми и болести при дефицит: Хиповитаминоза / недостиг/ на витамин С/ се развива у човека при непълно включване на витамин С в храненето, при повишена потребност на организма от него, при нарушение на процесите на всмукване или усвояване му. Съдържанието на аскорбиновата киселина в левкоцитите достига нулеви стойности за около 4 месеца след изключването й от храненето, когато се появяват първите клинични признаци на хиповитаминоза или авитаминоза /липса/ , но човек все пак приема витамин С с храната и затова този процес може да продължи с години, без да се появят ясни клинични симптоми. Един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин С са точковидните кръвоизливи на кожата (петехи), обусловени от понижаване на резистентността на капилярите. По-късно недостигът на витамин С се характеризира с неспецифични симптоми, преимуществено от страна на нервната система и слабост. При развитие на авитаминоза се забелязват болки в краката, петнисто оцветяване на кожата, кръвоизливи в космените фоликули и на ниските краища в областта на колената, кръвонасядане в областите на коленните стави, на задните части на бедрата. Тъй като има понижаване на имунитета на организма, съществува повишена предразположеност към инфекции. Заздравяването на рани и костни счупвания е затруднено. Много отдавна е известно, че недостигът на витамин C предизвиква скорбут. Има защитници на твърдението, че витамин С не може да развива хипервитаминоза, но все повече се доказва мнението за съществуването на такава. При хипервитаминоза на витамин С се наблюдава безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане, захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций. Повишеното ниво на витамин С води до недостиг на мед в организма.

 Дози:

 Дневната дажба за възрастни е 60 мг, а при бременност и кърмене са необходими завишени количества (от 70 до 95 мг). Пушачите и хората в напреднала възраст имат по-голяма нужда от витамин С (всяка цигара разрушава 25-100 мг). Препоръчваната доза за възрастен човек е 60 мг. Въпреки всичко посочената доза е предмет на редица спорове. Има много фактори, които увеличават нуждите от витамин С. Като пример може да се посочи голямата горещина или голям студ. Пушенето, приема на противозачатъчни и други лекарствени средства, подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт. Много медицински лица предписват големи дози при лечение на ракови или сърдечно-съдови заболявания. Професионалните спортисти в своите съвети и диети препоръчват да се приемат около 2 до 3 грама дневно. За трениращи се препоръчва доза от около 3 гр. Но е важно да се знае, че до тази доза е нужно да се стига последователно и внимателно. Рязкото подаване на големи количества витамин С може да доведе до стомашни разстройства. Същото важи и при спирането му. При приемането на високи дози е нужно последователно и внимателно намаляване на дозите, за да не се стига до сътресения и рязко подлагане на организма на глад за витамин С. За начинаещите е достатъчно да се придържат към дозата от 1 гр.

Кога трябва да се приема допълнително витамин С

1. При тютюнопушене, защото с всяка изпушена цигара се губи от 10 до 30 мг витамин  С .

2. При положение, че сте във физически или емоционален стрес.

3. Ако спортувате активно, защото понасяте по-големи натоварвания, следователно е повишена потребността ви  от  витамин С. Особено важно е това при силови спортове като културизъм, фитнес, вдигане на щанги; при бокс; различни видове бягане и др.

4. Ако обичате добре препечено, много добре сварено, претопляте готова храна – губите термично неустойчивия витамин С.

5. Ако се храните с консерви от различно естество.

6. Ако консумирате често или в големи дози алкохол, губите много от витамините в организма, включително витамин С.

7. При  постоянна или честа употреба на Аспирин.

8. При употреба на противозачатъчни.

9. При бременност.

10. Ако вземате Жен – шен, е желателно между неговия прием и този на витамин С да има поне 3 часа промеждутък.

 Вече казахме, че витамин С съществува в много от храните, затова в таблицата посочваме само някои, в които количеството му е по- значително.

Източници: Цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени и листни зеленчуци. Храните, които са най-богати на витамин С са шипките – 1250 мг. на 100 гр., докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг. на 100 гр. плод.

Други добри източници на този жизненоважен витамин са: пиперки, ягоди, картофи, карфиол, както и много други пресни плодове и зеленчуци.

Много важно е да се знае, че при набавяне на витамин С от плодове и зеленчуци е препоръчително те да се консумират в суров вид. Голяма част от витамина се разрушава при термична обработка, при замразяване и дори при по-дълго съхранение.

Съдържание на витамин C в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. C mg   Продукт (100 g) Вит. C mg
шипки до 1500 лешници 20
френско грозде 300 пъпеши 20
чушки червени 250 боб зелен 20
копър, лапад 150 праз, ряпа 20
магданоз 150 картофи 6-17
чушки зелени 150 кайсии 7-16
ягоди 70-120 боровинки 15
тиква 8-110 вишни, грозде 15
коприва 70 тиквички 15
портокали 40-60 патладжани 15
лимони 40-55 праскови 10
зеле 10-50 цвекло червено 10
спанак 50 сливи 8
черен дроб 20-40 дини 7
домати 20-40 нар 5
мандарини 30 краставици 5
малини 30 лук зелен 5
ябълки 7-30 моркови 5
салата 30 къпини 4
грах зелен 25 круши 4
репички 25 мед 4
бадеми 20 мляко 0,7-2,0

 Предозиране: Прекомерното поемане може да причини образуването на камъни от оксалатова и пикочна киселина (това може да се предотврати чрез поемане на магнезий, витамин В6 и достатъчно количество вода ежедневно). Понякога много високите дози (над 10 г дневно) причиняват неприятни странични ефекти като диария, кожни обриви и прекалено уриниране. Витамин С не трябва да се приема от онкопациенти, провеждащи лъчева и химиотерапия. До момента не е известен случай на предозиране от витамин С. Поради което споменатите дози от по 2 до 3 гр. на ден не могат да се смятат за предозиране. Но при приемане на много по-големи дози, възможно е да възникнат стомашни проблеми, особено за страдащи от гастрит и язва. За такива случи се препоръчва да се приема витамина след храна или чрез разтворими варианти на същия.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Вода, обработка на храната, топлина, светлина, кислород, никотин.

Препоръки: Високите дози витамин С могат да променят резултатите от лабораторни тестове (например би могъл да маскира наличието на кръв в изпражненията). Затова, ако ви предстоят изследвания на кръв и урина, предупредете вашия лекар, че сте на витамин С, за да бъдат избегнати евентуални грешки. При диабетиците, тестуването на урина за захар може да даде погрешен резултат, ако се поемат големи количества витамин С. Ако се поглъща повече от 750 мг дневно от витамина се препоръчва добавка от магнезий. Той е ефикасно средство срещу образуването на бъбречни камъни. Въглеродният окис разрушава витамин С, затова е добре жителите на големите градове да поемат повече. Ползването на противозачатъчни средства също предполага поемането на по-големи количества от витамина. Не забравяйте, че действа най-оптимално в комбинация с биофлавоноиди, калций и магнезий. Преминете на увеличени дози витамин С, ако пиете аспирин, който утроява скоростта на неговото отделяне. Ако вземате женшен, за предпочитане е това да става 3 часа преди или след приема на витамин С, или храни, в които той преобладава. Витамин С има свойството лесно да се окислява. Това окисляване го превръща в дехидроаскорбат. Това е вещество с диаметрално противоположни свойства. Това означава, че за разлика от витамин С не пази клетката, а я уврежда. Поради което обръщам внимание, че ако случайно сте забравили разтворен в чаша вода витамин С от сутринта е по-добре да не го пиете, а да го изхвърлите. За около 2 до 3 часа половината от количеството от разтворения витамин във вода се окислява до дехидроаскорбат.

         Допълнителна информация

 Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки.
Приемът на витамин С може и дори е препоръчително да се комбинира с биофлавоноиди, тъй като има основание да се смята, че подобряват усвояването му от организма.