Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин E

(Токоферол)

Мастноразтворим, складиран в черния дроб, мастните тъкани, сърцето, мускулите, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлеза. Съставен от съединения, наречени токофероли. Витамин Е, както и останалите мастноразтворими витамини, се нуждае от известно количество мазнини за резорбацията си. Съставен е от съединения, наречени токофероли, най-важният от които е алфа-токоферол. Най-важните депа на токоферол са мускулите, мастните тъкани, черния дроб, но също така и сърцето, белите дробове, тестисите, матката, надбъбречната и хипофизната жлези.Активен антиоксидант, предотвратяващ или забавящ окислението на масни съединения, както и на витамин А, селений, две серни аминокиселини и някои С-витамини. Усилва активността на витамин А. За разлика от други мастноразтворими витамини, витамин Е се складира в организма за относително кратък период от време, твърде подобно на витамините В и С. Има важно значение като съдоразширяващо средство и антикоагулант.

Полезни свойства: Витамин Е може да се окаже едно от най-мощните хранителни вещества на планетата. Според изследвания, той се бори със сърдечните болести, предотвратява рака, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Болестта на Алцхаймер, и увеличава способността на имунната система да надвива инфекциозните болести. Може също така да предотврати някои от пораженията, които диабета нанася на тялото, особено на очите.

Как един обикновен витамин постига такива комплексни резултати? Витамин Е работи по няколко различни начина, но ключовият механизъм е неговата способност да неутрализира свободните радикали – тези естествено образуващи се нестабилни молекули, които увреждат здравите молекули, като крадат от тях електрони за себе си. Може да допринесе да изглеждате по-млад, като забавя остаряването на клетките, дължащо се на окисление. Доставя кислород на тялото, с което подобрява издръжливостта. Предпазва белите дробове от замърсената атмосфера, действайки съвместно с витамин А. Предотвратява появата на кръвосъсиреци и ги разрежда. Облекчава състоянието на умора. Ускорява зарастването на рани от изгаряния. Има диуретично действие и може да снижи кръвното налягане. Спомага за предотвратяване на аборт. Облекчава спазмите на краката и болезнените контракции. Намалява риска от исхемична болест на сърцето. В храносмилателната система всмукването на витамин Е става в червата само в присъствието на мазнини, като е необходима жлъчка. Попаднал в организма, той (главно алфа-токоферолът) се натрупва в подкожната мастна тъкан, надбъбреците, половите жлези, плацентата (при бременни), хипофизата, черния дроб и в скелетната и гладката мускулатура. Разграждането му става по пътя на окислението, като метаболитните му продукти се свързват с глюкороновата киселина (в черния дроб) и се излъчват с урината. При един експеримент на група спортисти, трениращи интензивно, е даван 1,2 г. витамин Е преди тренировка, в течение на 2 седмици. По принцип интензивните упражнения могат да причинят изменения в структурата на белите кръвни клетки. Но при анализ на ДНК от кръвните клетки на спортистите, приемащи витамин Е, се открива, че те са почти изцяло запазени. В друго изследване е открито, че витаминът спомага за стабилизирането на нивото на кръвната захар, като влияе върху секрецията на инсулин.

Болести и проблеми при дефицит: Разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация, някои видове анемии и смущения в репродукцията. Дефицитът може да причини по-бърза умора, разрушаване на червени кръвни клетки, мускулна дегенерация и анемия.

Недостигът на витамин A може да доведе до:

 • кокоша слепота;
 • умора;
 • липса на апетит;
 • главоболие;
 • възпаление на ръбовете на клепачите;
 • възпаление на съединителната тъкан;
 • кожни инфекции;
 • изсушаване на косата;
 • образуване на пърхот;
 • изменения на лигавиците;
 • образуване на брадавици;
 • отслабване на съпротивителните сили.

Дози:

 Препоръчителни дажби при възрастни: 8-10 мг.

Препоръчителна дневна доза: 30 IU (международни единици)

Безопасна горна граница: 1 500 IU натурален; 1 100 IU синтетичен

Източници: Пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (лешници, бадеми и др.), брюкселско зеле, зелени листни зеленчуци, спанак, обогатено брашно, пшеница, пълноценни зърнени храни и яйца. Богати на токофероли са растителните масла (най-вече нерафинираните) от пшеница, царевица, соя, сусам и др., млечните продукти, риба, пшеничени и овесени зародиши, бобови храни, фъстъци, месо, яйца, черен дроб, зеленчуци – зеле, салати, спанак, магданоз, и др., плодове – ябълки, круши, цитрусови.

Ето и съдържанието на токофероли в различни мазнини:

Мазнини

Общо съдържание на токофероли (мг /100г)

Алфа-

токоферол

(%)

Бета-

токоферол

(%)

Гама-

токоферол

(%)

Бета-

токоферол

(%)

Маслиново масло

3,2-24

82-100

0-1,9

0-5,2

Слънчогледово масло

40-76

80-97

2,2-7

1,4-9,4

0-3,7

Соево масло

56-212

5,7-13

0-1,4

60-85

17-27

Царевично масло

31-108

27-49

0-1

50-62

Пшенично зародишно масло

91-319

49-71

10-38

4-17

0,5-1,9

Ленено масло

12-26

1-2

0,5-0,8

97-98

0-12

Масло от гроздови семки

30

86,6

4,5

8,9

2,3

Бадемово масло

9-32

94-95

1,2-1,4

3,1-3,5

Вишнево масло

84,3

3,3

0,3

93,1

3,3

Кайсиево масло

23

2,2

96

1,2

Сливово масло

8,7

73

15

11

Палмово масло *

118

17,5

2

Кокосово масло **

2,8

13-15

15,8-16,4

Какаово масло

2,5-19

4-15

0-11

73-96

Говежда лой

1-4

100

Свинска мас

1,3-2,7

92

7

Краве масло

1,5-3,3

100

следи

 • Съдържа токотриенолите (в относителни %) : алфа- 2,0 – 4,6 % ; бета- 5,4 – 6,7 % (до 18)
 • ** Съдържа токотриенолите (в относителни %) : алфа- 9,9 – 11,4 % ; бета- 4,8 – 5,7 %; гама- 53,0 – 54,2 %

 Съдържание на витамин Е в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. E mg   Продукт (100 g) Вит. E mg
пшеница зародиш 25 зеле, грах 03-6
царевица 15-25 салата 3
ръж зърно 10 банани 2
черен дроб телешки 10 месо телешко 2
бъбреци 10 яйца 1-3
мая хлебна 6 спанак, моркови 1,5

Предозиране: По начало е нетоксичен. При прием на големи дози (над 200-300 мг) се наблюдава анаболен ефект, но в повечето случаи той е съпроводен с натрупването на значително количество подкожни мазнини, особено ако се комбинира с големи дози витамин А. Типичен пример е препаратът “Geritamin” , който съдържа 70мг вит.Е и 50 000 I.U. вит.А в една перла. Някои трениращи забравят, че преди състезание диетата е силно редуцирана и дозите на витамините, които някои състезатели споменават, имат доста по-различен ефект. Приемът му тогава е предимно като антикоагулантно (противокръвосъсирващо) средство , а също така и за стабилизиране на клетъчните мембранни липиди. Витамин Е по-скоро забавя разпадането на мастните киселини, защото инхибира клетъчното дишане и трябва да се внимава с приема на високи дози в периода на орелефяване. Мастната инфилтрация в случая е по-добре да бъде овладяна не с него, а с друг тип липотропни средства като холин, инозитол, бетаин, метионин, калциев пангаманат (вит.В15) и др. Ако пък го приемат заради кожата, по-подходящо е да го заменят с гама-линоленова киселина (GLA). Предозиране е наблюдавано единствено при лабораторни животни при продължително третиране с препарати, съдържащи високи дози вит.Е, и се изразява в смущения в половата дейност – аменорея при самките и олиго- и азооспермия при самците.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Топлина, кислород, отрицателна температура, кулинарна обработка на храната, желязо, хлор, минерални масла. Витамин Е изглежда е относително безопасен, дори в по-високи дози. Но хора, които приемат антикоагуланти (кръворазреждащи лекарства или аспирин) не трябва да приемат добавки с витамин Е, защото те могат да предотвратят нормалното кръвосъсирване. Неорганичното желязо (железен сулфат) разрушава витамин Е и следователно двете субстанции не бива да се вземат едновременно. Ако приемате добавка, съдържаща железен сулфат, витамин Е трябва да се поема най-малко осем часа преди и след това. Ако употребявате хлорирана вода за пиене, ще ви е необходим повече токоферол.
Консумацията във веригите за бързо хранене, които използват многократно олиото за пържене може да причини унищожаване на витамин Е, както това може да се случи ако приемате твърде много полиненаситени мазнини.

Препоръки: Ако хранителният ви режим е с високо съдържание на полиненаситени мазнини , вероятно ще се нуждаете от допълнителни количества витамин Е. Неорганичното желязо (железен сулфат) го разрушава и следователно двете субстанции не бива да се вземат едновременно. Ако приемате добавка, съдържаща железен сулфат, витамин Е трябва да се поема най-малко осем часа преди и след това. Ако употребявате хлорирана вода за пиене, ще ви е необходим повече витамин Е. Бременните, кърмачките, както и взимащите противозачатъчни или хормони се нуждаят от увеличени количества витамин Е. Жените в критична възраст да засилят поемането на витамин Е.

         Допълнителна информация

 Витамин Е губи силата си, когато е изложен на въздух, топлина и светлина, така че осигурете съхраняването му на хладни тъмни места. Освен това винаги го приемайте с храна, съдържаща мазнини, за да подпомогнете абсорбцията му.

Повечето експерти смятат, че е добра идея за хора, които са получили сърдечен удар или имат проблеми с кървене, да се консултират с личния си лекар, преди да започнат да приемат добавки с витамин Е. Тази хранителна добавка може също така да възпрепятства абсорбацията и действието на витамин К, който е ангажиран в кръвосъсирването. Ако приемате статини, не приемайте дози от витамин Е, по-големи от 800 IU, защото могат драматично да намалят ползата от някои холестеролни лекарства.

Като хранителна добавка витамин Е, освен самостоятелно и в поливитаминни комплекси и/или в комбинации с класическите антиоксиданти като витамин А и витамин С, се среща и в комбинация с коензим Q10 , селен (селенометионин), лецитин и др. В суха форма той най-често е като сукцинат или ацетат.