Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин F

(Ненаситени мастни киселини – линелеова, линоленова, арахидонова)

С това наименование се обозначава комплексът от три от незаменимите мастни киселини – линолова (най-късата Омега-6 мастна киселина) и линоленова (най-късата Омега-3 мастна киселина) и арахидонова киселина. Витамин F е мастноразтворим и се състои от линолеова, линоленова, арахидонова. Отсъствието в организма на една от гореизброените киселини се компенсира от наличието на другите. Разтворим в мазнини, състоящ се от ненаситени мастни киселини, получавани от храната. В случай, че линолеовата киселина е достатъчна, останалите две мастни киселини могат да бъдат синтезирани. Консумирането на повече въглехидрати увеличава нуждата от витамин F.

 Полезни свойства: Витамин F има антисклеротично и антиаритмично действие. От друга страна, посредством способността си да поправя структурни увреждания в мембраните на клетките той способства за нормализацията на метаболитните процеси в клетката и понижава възпалението и пролиферацията. Влияейки и върху синтезата на простангландините, витамин F играе съществена роля в лечението и профилактиката на ревматичните заболявания, косопада, както и на множество кожни заболявания. Способността на витамин F да повишава устойчивостта на организма по отношение на радиоактивно излъчване се използва в радиотерапията на рака. Допринася за предотвратяването на отлагането на холестерол в артериите. Поддържа доброто състояние на кожата и косата. Обезпечава защита срещу вредното действие на рентгеновите лъчи. Спомага за растежа и добрата физическа форма чрез повишаване активността на лимфните жлези и осигуряване на клетките с калций. Средство за борба срещу сърдечни заболявания. Води до намаление на телесното тегло чрез изгаряне на наситените мазнини. Мастните киселини са необходими за нормалния растеж и поведение и допринасят за здрави клетъчни мембрани, добре балансирано хормонално ниво и правилна работа на имунната система.
Те са от съществено значение за синтеза на липидна тъкан, играят важна роля в регулирането на нивата на холестерола и са предшественици на простагландините, съединения които произвеждат хормони за различните метаболитни реакции в тъканите.
За кожата, той носи гъвкавост и енергичен външен вид и косата става по-лъскава и здрава, когато има добро снабдяване с него. Той също така е важен за желанието за секс и за надбъбречните хормони. Мастните киселини също стимулират растежа на полезните чревни бактерии. Отока също се отнася към реакцията на мастните киселини и ниския им синтез.

Артрита се възползва от тези мастни киселини и те също така помагат при предаването на нервните импулси и недостигът им може да доведе до увреждания и проблем с припомняянето на информация.

Проблеми и болести при дефицит: При недостиг в организма се наблюдават екземи от различно естество, акне, изсушена и раздразнителна кожа. Загубата на коса и екземата могат да бъдат посочени като симптоми на дефицит и предизвикване на увреждане на бъбреците, сърцето и черния дроб. Поведенчески разстройства също се забелязват като симптом. Имунната система може да стане по-неефективна и като резултат да се отбележи бавно оздравяване и чувствителност към инфекции.
Слъзните жлези могат също така да не работят ефективно и да изсъхнат. Кръвното налягане и нивата на холестерол могат да бъдат високи, когато има дефицит, както и се повишва вероятността за образуване на съсиреци в кръвта. Хората които са с наднормено тегло, сухи очи, получават синини по-лесно и имат чести инфекции може да обмислят увеличаване на неговия прием, както и тези които имат ниско съдържание на мазнини в тялото или са със суха кожа, пърхот или крехки нокти.

Дози: Измерва се в милиграми (мг). Дневната дажба не е определена, но консумирането на 2 каф. лъжички слънчогледово семе доставят необходимото дневно количество.

Източници: Ленено, слънчогледово, шафраново и фъстъчено масло, фъстъци, слънчогледово семе, ядки, бадеми, авокадо. Естествен източник са рибното масло и множество растителни масла, например това от семена на грозде. Витамин F се съдържа в растителните масла (ленено, слънчогледово, шафраново и фъстъчено), във фъстъците, слънчогледовото семе, ядките, но най-много в бадемите, бразилските орехи, кашуто и в авокадото. Отдавна е доказана ползата от тези храни, но при желание да се намали теглото или да се изчистят подкожни мазнини, трябва точно да се преценяват количествата за консумация.

Предозиране: Свръхдозите не са токсични, но могат да доведат до покачване на телесна маса вследствие на концентрация на мазнини.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Наситени мазнини, топлина, кислород.

Препоръки: За да се постигне оптимална абсорбция на витамин F, вземайте го в комбинация с витамин Е по време на хранене.

          Допълнителна информация

 Ако консумирате големи количества въглехидрати, необходимостта от витамина се увеличава. Всеки, който има проблеми с повишеното количество на холестерола, трябва да си осигури подходящ прием на витамин F. С изключение на кашуто, ядките са прекрасни източници на ненаситени мастни киселини. Внимавайте с диетите, богати на наситени мазнини.