Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин H

(Биотин, коензим R)

Витамин H или известен още като „биотин“ е водно-разтворим член на В-комплекс групата на витамините и обикновено се нарича витамин Н. Водноразтворим, съдържа сяра, член на групата В-комплекс. Измерва се в микрограмове (мкг). Синтезът на витамин С изисква биотин. От съществено значение е за нормалния обмен на мазнини и белтъци. Може да се синтезира от чревни бактерии. Суровите яйца предотвратяват абсорбцията в организма. Синергист с В2, В6, ниацин, витамин А и по отношение на поддържането на здрава кожа.

Полезни свойства : Допринася за спиране посивяването на косата. Предпазва от косопад. Облекчава мускулни болки. Потиска появите на екзема и дерматит. Макар и не толкова популярен в терапевтичната практика и диетологията, той участва в биосинтеза на мастните киселини, производството на енергия, метаболизма на аминокиселините, както и в усвояването на белтъчините и въглехидратите и в обмяната на въглеродния двуокис. Витамин Н се синтезира от чревните бактерии, поради което състоянието на стомашната микрофлора е от съществено значение за набавянето му. Действието му, от своя страна, е далеч по-ефикасно в комбинация с витамини А, В2, В6 и ниацин.Основните полезни свойства могат да включват:

1. Спомагане в усвояването на протеин, фолиева киселина, пантотенична киселина и витамин B-12

2. Поддържа косата здрава

3. Укрепва косата и ноктите

4. Повишени нива на енергия

5. Поддържа нормалните нива на холестерол

6. Намалява нивата на кръвната захар

Производство на енергия – биотинът участва в метаболизма на захарта и мазнините. При метаболизма на захарта, биотинът помага придвижването на захарта от своя първоначален стадий на преработка до превръщането й в използваема химическа енергия. Поради тази причина мускулните спазми и болки, свързани с физическо усилие, могат да бъдат резултат от неспособността на организма да използва ефективно захарта като гориво и са сигнал за дефицит на биотин.

Синтез на мазнини (мастни киселини) – много от класическите симптоми за дефицит на биотин включват кожни проблеми, свързани с ролята на биотина в синтеза на мазнините. Биотинът е необходим за функцията на ензим в организма, наречен ацетил Ко-A карбоксилаза. Този ензим поставя заедно градивните елементи за производството на мазнини в тялото. Когато клетъчните компоненти на мазнините не могат да се създадат правилно поради дефицит на биотин, кожните клетки развиват проблеми. При малките деца, най-често симптом за дефицит на биотин е дерматитът, състояние на кожата, при което кора от жълтеникави / белезникави петна се появява около скалпа, главата, веждите и кожата зад ушите на новороденото. При възрастните също съществува подобно състояние на кожата, наречено себорея.

Поддържа дейността на нервната система – тъй като глюкозата и мазнините се използват за създаване на енергия в рамките на нервната система, биотинът е помощен витамин в тази област. Многобройни нервни симптоми са свързани с дефицит на биотин. Тези симптоми са гърчове, липса на мускулната координация (атаксия), както и липсата на добър мускулен тонус (хипотония).

Проблеми и болести при дефицит: Екзема по лицето и тялото, крайно изтощение, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, плешивост, косопад, депресия. Недостигът на биотин може да се прояви в себореен дерматит и неговата най-често срещана форма – болест на Лейнер, особено при деца в ранна възраст, тъй като по време на бременност нивата му в организма значително се понижават. Хроничният дефицт на витамин Н може да доведе и до крайно изтощение, нарушение на мастния метаболизъм, анорексия и дори до депресия. Консумацията на големи количества сурови яйца може да доведе до недостиг на витамин Н, тъй като специфичен белтък в суровото яйце инхибира абсорбцията (постъпването в организма) на биотин. Яйца, подложени на топлинна обработка, не представляват проблем. Дългосрочната антибиотична терапия може да попречи на производството на биотин в червата. По този начин се повишава рискът от появата на ранни прояви на недостиг. Употребата на антиепилептични лекарства също може да доведе до витамин Н дефицит. Алкохолици и хора със стомашни заболявания са предразположени към недостиг на биотин в организма. При тях ползата от приема на биотин под формата на хранителни добавки остава недоказана. Съществуват доказателства, че дефицит на биотин може да доведе до дефекти у новородени. Имайки предвид и факта, че витамин Н недостиг се среща при около 50% от бременните жени, разумно е по време на бременност да се приема комплекс от витамини и минерали, включващ биотин.

Симптомите на основен дефицит могат да включват:

1. Крайно изтощение

2. Сънливост

3. Мускулни болки

4. Загуба на апетит

5. Депресия

6. Посивяване на кожата

 Дози:

Оптималният прием на биотин е все още неизвестен. Смята се, че количествата биотин в храната, заедно с произведените в червата, задоволяват напълно нормалните нужди на организма. Според някои проучвания адекватната дневна доза за възрастни е 30 μг. При балансиран хранителен режим човек приема с храната около 30-70 μг биотин дневно.

По-големи количества биотин (8-16мг дневно) могат да окажат благоприятно действие върху диабетици, тъй като понижават нивата на кръвната захар и намаляват риска от диабетна невропатия.

Биотинът в доза от 2.5 мг дневно може да подобри състоянието на ноктите ни.

Препоръчителната дажба за възрастни варира от 100 до 300 мкг.

 Източници: Говежди черен дроб, соево брашно, бирена мая, мляко, бъбреци, неолющен ориз.

 Съдържание на витамин H в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. H mg
черен дроб 0,096-0,112
соя 0,054-0,061
зеле цветно 0,017
риба 0,012
грах зелен 0,0094
яйца 0,0090
сърце от бик 0,0049-0,0080
месо телешко 0,0014-0,0064
месо свинско 0,0060
месо пилешко 0,0054
мляко краве 0,0050
Продукт (100 g) Вит. H mg
филе свинско 0,0020-0,0046
домати 0,0040
сирене 0,0036
лук 0,0035
пъпеш 0,0031
моркови 0,0025
зеле 0,0024
месо агнешко 0,0020
портокали 0,0019
праскови 0,0017
хляб пшеничен 0,0011

Предозиране: Повишеният внос на биотин се отделя с урината. Прояви на токсичност не са съобщени.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Белтък на сурово яйце (съдържащ авидин – протеин, който предотвратява абсорбцията на биотин), вода, сулфамидни лекарства, естроген, кулинарна обработка на храните и алкохол. Известен брой лекарства взаимодействат с биотина. Следните лекарствени средства увеличават нуждите на нашия организъм от биотин:

  • Антиконвулсанти
  • Габапентин
  • Инсулин
  • Фенобарбитал
  • Кортикостероиди
  • Валпроева киселина

Препоръки: Ако провеждате лечение с антибиотици или сулфамиди, бъдете сигурни, че поглъщате минимум 25 мкг дневно от витамина. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по-дълго време. Биотинът действа синергично и по-ефикасно в комбинация с В2, В6, ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност. Въпреки, че липса връзка с евентуално ниско тегло на новородено, добре е да се консултирате с лекар относно добавките, за да си спестите притеснения.

         Допълнителна информация

 Биотина е широко разпространен в естествените хранителни продукти. Въпреки това, както много други водно-разтворими хранителни вещества, количествата до момента са твърде малки, за да отговорят на хранителните нужди. Скорошни проучвания показаха, че пределен биотин дефицит предизвиква сериозни малформации в много животни. Това е от особена загриженост, тъй като данните показват, че незначителен дефицит на биотин се среща в значителен процент от бременните жени. Има и предварителни данни, че допълнително приемане на биотин може да подобри нарушения глюкозен метаболизъм и по този начин да бъде полезен в някои случаи на диабет.