Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин K

(Менадион)

 Витамин К е мастно-разтворим витамин. „K“ произлиза от немски думата „koagulation.“ Коагулационен се отнася до процеса на образуване на кръвен съсирек. Витамин К е от съществено значение за функционирането на няколко протеини участващи в кръвосъсирването. Има две естествено срещани форми на витамин К. Растенията синтезират филохинон, който също е известен като витамин K1. Бактериите синтезират редица форми на витамин К използвайки повтарящи се 5-въглеродни единици в страничните веригата на молекулата.. Разтворим в мазнини. Обикновено се измерва в микрограмове (мкг). Съществува триада от К-витамини: К1 и К2 могат да бъдат изграждани от естествени чревни бактерии, а К3 е синтетичен. Витамин К е от съществено значение за образуването на протромбин – кръвосъсирващ химикал. Витамин К съществува в природата в две форми. Витамин K1, първоначално изолиран от люцерна, е единствената форма, която се среща в растенията. Представлява жълто масло разтворимо във разтворители на мазнини, но слабо разтворимо във вода. Витамин K2 се произвежда от много бактерии.

 Полезни свойства: Витамин К е от съществено значение за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи. Той спомага в посока на намаляване на прекомерния менструален поток при жените. Този витамин е важен за нормалното функциониране на черния дроб. Той е също участват в дейности на тъканите произвеждащи енергия, в частност тези на нервната система.

Витамин К помага на организма да абсорбира полезния минерал калций. Скорошни проучвания показват, че витамин К може да помогне за предотвратяване или лечение на остеопороза и на загубата на костна плътност. Ако имате фамилна анамнеза за остеопороза, важно е да бъдете сигурни, че запазвате здрави нива на витамин К.

Скорошни проучвания показват, че витамин К също има превантиви и ползи за лечението на рак. Няколко проучвания с хора са показали, че витамин К може да има противоракови ефекти.

Витамин К също така да предотвратява уплътняването на артериите, което помага в превенцията на болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Витамин К е налице в много зелени листни зеленчуци. Много хора не ядат препоръчителното количество на тези храни за да получават необходимата доза витамин К. По тази причина повечето хора трябва да приемат допълнително витамин К, особено ако Вие или семейството ви имате история на остеопороза или сърдечно заболяване. Витамин К е антихеморагичен витамин, участва в синтезата на белтъци, необходими за кръвосъсирването. стимулира синтезата на протромбин, стимулира дейността на гладката мускулатура на червата, матката и бронхите. Помага за предотвратяването на вътрешно кървене и кръвоизливи, както и при обилно менструално течение. Допринася за нормалното кръвосъсирване.

Проблеми и болести при дефицит: Колит, псилоза (липса на косми) и др. Дефицит на витамин К може да настъпи при заболявания на стомашно-чревния тракт (жълтеница, цироза, панкреатит), при които се затрудняват образувания в червата витамин К да премине в кръвта и осъществи своето действие в организма; у възрастни лица – кръвоизливи от венците, носа, червата, удължено кървене при вадене на зъби.

Основните причини за дефицита на витамин К са: понижен внос с храна, лечение с широкоспектърни антибиотици, които унищожават и нормалната бактериална флора в чревния тракт, която взема участие в синтеза на витамин К, стомашночревни разтройства – диарии, нарушена абсорбция – малабцорбция и заболявания на жлъчните пътища.

Клиничните прояви при витамин К дефицитните състояние настъпват сравнително късно – обикновено четири и повече седмици след настъпването му и зависи от причината, която е довела до развитието му. Симптомите са неспецифични: кървене от гастроинтестиналния тракт, отделителната система, кожата, подкожието. С повишен риск са болни в следоперативния период, случаи с недоимъчно хранене, прекарана масивна антибиотична терапия. В първите дни след раждането настъпва физиологично спадане на нивото на витамин К, което може да се изяви като хеморагична болест на новороденото. Друга характерна особеност при дефицит на витамин К са хеморгичните некрози по кожата.

Основен недостиг на витамин K при възрастните все още не е ясно доказан, даже от наблюдение на пациенти, които са недохранени или са подложени на диетични опити доброволно. Следователно може да се предположи, че дори най-лошото хранене съдържа достатъчно от този витамин за да отговори на нормалните човешки нужди. А дефицита му е по-вероятно се дължи на липса на усвояване или използване на витамина. Ниската доза витамин К, плюс антибиотична терапия, която намалява производството си от бактерии, може да доведе до занижени нива на витамин К в организма.

Дефицита на витамин К, чиито резултат води до повече време за съсирване на кръвта може да доведе до тежки кръвоизливи навсякъде в тялото. Кървенето от носа и кървенето от рана може да се окажат застрашаващи живота.

 Дози:

Дневната дажба за възрастни е 65-80 мкг за възрастни и 5-45 мкг за деца.

Източници: Витамин К е доста широко разпространен в храните. Той е в по-голямо изобилие в карфиола, зелето, спанака, люцерната, киселото мляко, соевите зърна, а в по-малка степен в пшеницата и овеса. Животинските продукти съдържат малко витамин К. кравето мляко е по-добър източник от майчиното мляко. Витамин К е също така произвеждан от здравословни бактерии в червата.

Съдържание на витамин К в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. K mg Продукт (100 g) Вит. K mg
спанак 4,5 яйца 0,2
зеле 3,2 месо свинско 0,15
коприва 3,2 месо телешко 0,15
домати 0,4-0,8 месо овче 0,15
черен дроб свински 0,6 месо говеждо 0,10
грах зелен 0,1-0,3 моркови 0,10
соя 0,2 картофи 0,08

Предозиране: Дози над 500 мкг синтетичен витамин К не са препоръчителни.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Рентгенови лъчи и облъчване, замразяване на храните, аспирин, замърсяване на атмосферата, минерални масла. Витамин К не е лесно унищожим от светлина, топлина, или излагане на въздух. Той обаче е разрушим от силни киселини, основи и окислителни агенти, Х-лъчи и радиация, замразени храни, аспирин, замърсяване на въздуха, минерално масло и други фактори, които могат да го унищожат.

Препоръки: Зелените листни зеленчуци са най-добрата защита срещу К-авитаминоза. Ако често ви тече кръв от носа, опитайте се да поглъщате повече натурални хранителни вещества, съдържащи витамин К.

          Допълнителна информация

Проучвания на съхраняване на витамин К в черния дроб показват, че около 50% от витамина идва от диета и 50% от бактериално производство в червата. Витамин К се абсорбира заедно с мазнините в диетата. Жлъчката е от съществено значение за неговото усвояване. Абсорбирания витамин минава през лимфната система при общата си циркулация. Черният дроб съхранява значителни количества от този витамин. Всяка екскреция на витамин К от тялото е трудна.