Button-Vitamins-small-АButton-Vitamins-small-B1Button-Vitamins-small-B2Button-Vitamins-small-B3Button-Vitamins-small-B4Button-Vitamins-small-B5Button-Vitamins-small-B6 Button-Vitamins-small-B7Button-Vitamins-small-B8Button-Vitamins-small-B9Button-Vitamins-small-B10Button-Vitamins-small-B12

Button-Vitamins-small-B13Button-Vitamins-small-B15Button-Vitamins-small-CButton-Vitamins-small-DButton-Vitamins-small-ЕButton-Vitamins-small-FButton-Vitamins-small-HButton-Vitamins-small-КButton-Vitamins-small-PButton-Vitamins-small-TButton-Vitamins-small-UButton-Vitamins-small-N6

Витамин P

          (С-комплекс, цитрусови флавоноиди, рутин, хесперидин)

Разтворим във вода; измерва се в милиграми (мг). Съставен е от цитрин, рутин, хесперидин, както и от флавони и флавонали. Необходим е за правилната абсорбция на витамин С. Този витамин е известен още като фактор за капилярна пропускливост. Флавоноидите са веществата, които придават жълтите и оранжевите цветове на цитрусовите плодове. Основната им функция е да увеличават издръжливостта на капилярите и да регулират абсорбцията. Помагат на витамин С за поддържане на съединителните тъкани в добро състояние.

Полезни свойства: Витамин Р не допуска деструкцията на витамин С чрез окисление. Заздравява стените на капилярите, с което предотвратява контузии. Допринася за изработване на резистентност спрямо инфекции. Действува благоприятно при изгаряне и лъчева болест, стимулира образуването на ретикулоцити, усилва тъканното дишане.

Болести и проблеми при дефицит: При недостиг на витамин P витамин C се усвоява лошо от организма, развива се слабост, бърза умора. Появяват се болки в крайниците, възниква опасност от различни кръвотечения, особено вътрешни. По кожата в зоната на сгъвките се наблюдават малки кръвоизливи. Повишава се чупливостта на съдовете, което води до образуването на синини и оттоци, чупливост на капилярите.

 Дози: Дневни нужди – 35 – 40 mg

 Източници: Бялата обвивка и сегментната част на цитрусовите плодове – лимони, портокали, грейпфрути. Освен това се съдържа в кайсиите, черното брашно от елда, къпините, черешите, шипките и вишните.

Съдържание на витамин P в хранителни продукти

Продукт (100 g) Вит. P mg   Продукт (100 g) Вит. P mg
френско грозде 500 спанак, салата 80-100
лимони 450-750 домати 50-70
портокали 300-600 сливи 50
шипки 250-600 зелен грах 40-80
магданоз 130 картофи 25-40
бадеми 100 моркови 10-40

Предозиране: Няма данни за подобно действие – предозиране с биофлавоноид е малко вероятно.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Вода, обработка на храните, топлина, светлина, кислород, никотин.

Препоръки: Жените в критическа възраст, които страдат от горещи вълни чувстват реално облекчение при увеличен прием на биофлавоноиди в комбинация с витамин D. Ако венците ви кървят, необходимо е да вземате достатъчно количества хесперидин и рутин. Хората, предразположени към натъртване се влияят добре от С-добавка с биофлавоноиди, рутин и хесперидин.

          Допълнителна информация

На всеки 500 мг витамин С е добре да се осигуряват минимум 100 мг биофлавоноиди. Действат синергично с витамин С.