Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Калций

Това е минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Калцият е един от най-изобилстващите минерали в човешкото тяло. Той съставлява около 1, 5% от общото телесно тегло. Костите и зъбите на човек съдържат 99% от общото количество калций в организма. Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна- калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човек. При възрастните, около 20% от костния калций ежегодно се абсорбира и замества. Образуването на новите костни клетки става успоредно с разграждането на старите. Калцият и фосфорът трябва да бъдат в съотношение 2:1 в човешкия организъм. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D.

Полезни свойства: Калцият е известен най-вече със своята роля в поддържането на здравината и плътността на костите. В процес, известен като костна минерализация, калцият и фосфорът се съединяват под формата на калциев фосфат. Калциевият фосфат е основен компонент на минералния комплекс, наречен хидроксиапатит, който дава структурата и състава на костите. Калцият също играе роля в много физиологични дейности, които не са свързани с костите, включително и съсирване на кръвта, проводни нерви, мускулна контракция, регулиране на ензимната активност и клетъчната мембранна функция.. Поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормалната сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. Оказва помощ на нервната система. Калцият може да играе роля при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: катаракта, рак на дебелото черво, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, камъни в бъбреците, остеопороза, синдром на поликистоза на яйчниците, индуцирана хипертония при бременност и др.

Проблеми и болести при дефицит: Рахит, остеомалация, остеопороза. Недостатъчният прием на калций, лошото му усвояване или загубите му чрез урината и изпражненията могат да доведат до дефицит на калций. При децата калциевият дефицит може да доведе до неправилна костната минерализация, която води до рахит – състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. При възрастните калциевият дефицит може да доведе до остеомалация или омекване на костите. В случай, че приема на калций с храната е твърде нисък за поддържане на нормалните кръвни нива, тялото ще разчита на складиране на калция в костите, за да се поддържат нормални кръвни концентрации, което след години може да доведе до остеопороза. Ниските нива на калций в кръвта (особено една определена форма на калций , наречена свободен йонизиран калций ), може да доведат до състояние, наречено тетани. Симптомите на тетани включват мускулни болки и спазми, както и изтръпване на ръцете и краката. Тежкият недостиг на калций и витамин D води до рахит при децата и остеомалация при възрастните. Тъй като витамин D е нужен за постъпването на калций в организма, хора с дефицит на витамин D (например недостатъчност на задстомашната жлеза) могат да развият също и недостиг на калций.

Веганите (пълните вегетарианци), хората с тъмна кожа, тези, които живеят в северните части на земното кълбо, и които прекарват по-голямата част от всекидневието си на закрито, са по-податливи на витамин D дефицит. Веганите обикновено си набавят чрез храната по-малко калций и витамин D.

Повечето хора получават чрез храната по-малко от препоръчителната доза калций.

За липсата на калций (като следствие на неправилен хранителен режим) се смята, че повишава риска от остеопороза (особено при жените от бялата и жълтата раса).

Дози: Препоръчителната дажба варира от 800 до 1200 мг.

Източници: Мляко и млечни продукти, сирене, соя, сардина, сьомга, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, зеле. Отличен източник на калций са: спанак, зелена ряпа, зелен хрян. Много добър източник на калций са: нискокачествена меласа, кисело мляко, зеле, сирене моцарела, краве мляко и козе мляко, мащерка, копър, канела, листа от мента. Добър източник на калций са: маруля, целина, броколи, сусам, летни тикви, зелен фасул, чесън, брюкселско зеле, портокали, аспержи, гъби, риган, розмарин, магданоз. Количеството на калций в храната остава непроменено при готвене или дългосрочно съхранение.

Предозиране: Някои данни сочат, че при употреба на калциеви добавки има случаи на запек, гадене и образуване на газове. Високият прием на калций от млечни продукти заедно с калциев карбонат от хранителни добавки е възможно да причини т.нар. млечно-алкален синдром. Този токсичен ефект се наблюдава рядко в наши дни, тъй като лекарите отдавна не прилагат калциев карбонат при лечението на язва.

Хора с повишена функция на околощитовидните (паращитовидните) жлези (хиперпаратироидизъм), хронична бъбречна недостатъчност или бъбречни камъни не трябва да използват калциеви хранителни добавки без да се консултират предварително с лекар.

За останалите хора доза от около 1,200 мг дневно се счита за съвсем безопасна. Хора с рак на простата трябва да избягват приема на калций под формата на хранителни добавки.

Все още спорни от научна гледна точка са данните от някои проучвания, че калцият се конкурира с други минерали при постъпването си в организма. Затова на хората, които приемат калций за дълги периоди от време, се препоръчва и приемането на добавки с мултиминерален състав. Това е необходимо, за да не се достигне до недостиг на някой друг от необходимите за правилното функциониране на организма минерали.

Скорошно проучване в тази област показва, че приемът на калций може да попречи на абсорбцията на фосфор, който също е важен за здравето на костната система. Въпреки че повечето типове на хранене осигуряват нормално или дори голямо количество на фосфор, хората в напреднала възраст, които приемат хранителни добавки с голямо количество на калций, има вероятност да развият недостиг на фосфор. Поради тази причина се препоръчва те да приемат поне част от калция под формата на трикалциев фосфат или друг препарат, съдържащ и фосфор.

Най-важната роля на витамин D е поддръжката на нормални нива на калций в кръвта. Поради тази причина по правило се препоръчва комбинацията на калций с витамин D – около 400 IU дневно.

Опити показват, че есенциалните мастни киселини увеличават абсорбцията на калций в червата, като увеличават ефекта на витамин D и намаляват загубата на калций чрез урината.

Приемът на лизин под формата на хранителна добавка увеличава абсорбцията на калций и може да намали неговата екскреция (загуба от тялото). Като резултат, някои изследователи смятат, че лизинът в бъдеще може да играе съществена роля в превенцията и лечението на остеопороза.

Дневният режим, надвишаващ 2000 мг може да доведе до хиперкалцемия. Поемането на по-големи количества калций също така може да доведе до появата на констипация и да увеличи риска от инфекция на пикочните пътища. Прекомерният прием на калций (повече от 3000 мг на ден) може да доведе до повишени кръвни нива на калций , състояние, известно като хиперкалцемия. Ако и кръвните нива на фосфора са ниски в същото време, хиперкалцемията може да доведе до калцификация на меките тъкани.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Големите количества мазнини; оксаловата киселина, съдържаща се в шоколада, спанака, цвеклото, магданоза; фитиновата киселина, съдържаща се в житните растения пречат на нормалната абсорбция на калций. Липсата на стомашна киселина нарушава абсорбцията на калций и може да доведе до калциев дефицит. Адекватният прием на витамин Д е необходим за усвояването и използването на калция. В резултат на недостатъчност на витамин Д или нарушено преобразуване на неактивната към активна форма на витамин Д, което се извършва в черния дроб и бъбреците, също може да доведе до калциев дефицит. Следните лекарства и вещества въздействат на абсорбцията, оползотворяването и физиологичното отделяне на калций : кортикостероиди, алуминиево-съдържащи антиациди, тироидни хормони, антиконвулсантни лекарства, някои антибиотици, хормонална заместителна терапия, витамин Д, високо потребление на калий, висок прием на натрий, кофеин или белтък, някои видове хранителни фибри, фитинова киселина, съдържаща се в зърнени култури, ядки и бобови растения, оксалова киселина, съдържаща се в спанак, цвекло, целина, фъстъци, чай и какао.

Препоръки: При болки в гърба добавките от калций могат да се окажат полезни. Страдащите от менструални спазми често получават облекчение след засилено поемане на калций. Ако поглъщате големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза. Калцият оказва оптимално действие с витамините А, С и D, с желязо, магнезий и фосфор. Комбинацията от калций, магнезий, витамин D и минерала борон (3 мг дневно) може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.

Допълнителна информация: Внимание! Хранителните добавки, съдържащи калций, трябва да бъдат избягвани при пациенти с рак на простатата.