Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Желязо

Желязото е от жизненоважно значение за здравето и се съдържа във всяка човешка клетка, главно свързано с протеините, образуващи носещата кислород молекула на хемоглобина. Човешкото тяло съдържа около 4 грама желязо. Хранителното желязо е в две форми, едната от които се среща само в месото на животните, тъй като се извлича от хемоглобина миоглобин и от животинските тъкани. Другата форма желязо се съдържа в растителните храни и млечните продукти. От жизнено значение е за производството на хемоглобин (червените кръвни телца), миоглобин (червеният пигмент на мускулите) и някои ензими. Едва около 8% от общия прием на желязо се абсорбира и прониква в кръвния поток. Възрастен индивид със средно тегло 68 кг има около 4 г желязо в организма си. Хемоглобинът, който изразходва по-голямата част от желязото бива рециклиран и повторно оползотворен при заместване на кръвните клетки на интервали по 120 дни. Желязото, свързано с протеин (феритин) се складира в организма, подобно на желязото в тъканите (налично в миоглобина), в много малки количества. За асимилацията на желязо са необходими мед, кобалт, манган и витамин С. От своя страна желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините.

Полезни свойства: Подпомага растежа. Увеличава съпротивителните сили на организма. Лекува и предпазва от анемия, предизвикана от недостиг на желязо. Възстановява добрия тонус на кожата. Функциите на желязото са свързани с:

– Разпределение на кислород – желязото служи като ядро на молекулата на хемоглобина, който е кислород-носещия компонент на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки поемат кислорода от белите дробове и го разпространяват до тъканите в тялото. Тази тяхна способност се обяснява с наличието на желязо в молекулата на хемоглобина. При липса на желязо, организма ще произвежда по-малко хемоглобин и следователно по-малко кислород за доставяне до тъканите.

-Желязото също е важна съставка на друг протеин, наречен миоглобин. Той също е кислород-носеща молекула, която разпределя кислород към клетките в мускулите, особено скелетните мускули и тези на сърцето.

– Производство на енергия – желязото играе ключова роля в производството на енергия като съставка на някои ензими, включително и желязна каталаза, желязна пероксидаза и цитохром ензими. То също участва в производството на карнитин, несъществена аминокиселина, важна за правилното усвояване на мазнините. Функционирането на имунната система също е зависима от наличието на достатъчно желязо.

Желязото може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: алкохолизъм, колит, диабет, прекомерен менструален кръвоизлив, желязна анемия, левкемия, паразитни инфекции, синдром на неспокойните крака, стомашни язви, туберкулоза.

Проблеми и болести при дефицит: Дефицитът на желязо може да бъде причинен от недостатъчния му прием с храната, лоша абсорбция, паразитни инфекции и медицински състояния, които причиняват вътрешен кръвоизлив. Хората, които даряват кръв редовно, жени с прекомерен менструален кръвоизлив, тези, които използват лекарства (например, антиациди), които пречат на усвояването на желязо, бременните и кърмещи жени, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на желязо. В допълнение, възрастните хора, вегетарианците, децата са често с недостатъчен прием на този минерал.

Железеният дефицит причинява микроситична и хипохромична анемия, състояние, характеризиращо се с недостатъчно червени кръвни клетки и намелен кислород абсорбционен капацитет. Хора с ниско съдържание на желязо в организма имат различни симптоми, включително и умора, слабост, ниска издръжливост, намалена способност за концентрация, повишена чувствителност към инфекции, косопад, световъртеж, главоболие, чупливи нокти, апатия и депресия. Те също могат да имат необичайно поведение на хранене, наречено цицер, при което те ядат неподходящи или неядливи материали като кал, глина, въглен, олово. При децата, железеният дефицит е свързан с проблеми при учене и по-нисък коефициент на интелигентност.

По правило вегетарианците ядат по-малко желязо от останалите хора. Освен това формата на желязо, която те консумират, по-трудно постъпва в организма. Ето защо вегатарианците са по-поддатливи към железен дефицит.

За наша радост обаче недостигът на желязо най-често не е само причинен от липсата му в храната. Главната причина обикновено се крие другаде.

Следните групи хора са застрашени от железен дефицит:

 • бременни жени
 • спортисти, подложени на големи физически натоварвания
 • хора, вземащи често аспирин
 • хора, които страдат от паразитни инфекции, хемороиди, язва, язвен колит, болестта на Крон, гастроинтестинален рак или други състояния, причиняващи загубата на кръв или малабсорбция

Спадащи към рисковата група са и новородени, живеещи в условията на замърсен въздух в сърцето на големи градове. Развитият железен дефицит ги предразполага към забавяна в развитието по-често от останалите деца. Ето защо прибавяне към храната на допълнителни количества желязо, предназначени за новородени, след лекарска консултация, спомага за намаляването на честотата на умственото изоставане у деца.

Временната апнея (спирането на дъха за кратки периоди) е често срещан проблем, засягащ около една четвърт от здравите деца. Това състояние се свързва с желязодефицитната анемия. Смята се, че приемът на допълнително желязо под формата на добавка към храната може да подобри това състояние.

Хората, които влизат в една от по-горните групи, дори и бременните, не трябва да прибързват с допълнителен прием на желязо без да се консултират предварително с лекар. Лесната уморяемост, първият симптом на железен дефицит, е твърде неспецифичен и може да бъде свързани с редица други състояния.

Преди да вземем решение дали да приемаме допълнително желязо или не, трябва да се консултираме задължително с нашия лекар.

Дози: Дневната дажба е 10-15 мг за възрастни и 30 мг за бременни жени. За един месец жените губят два пъти повече желязо в сравнение с мъжете.

Източници: Свински черен дроб, говежди бъбреци, сърце и черен дроб, нишесте, брашно, изсушени праскови, червено месо, жълтък, стриди, ядки, фасул, аспержи, меласа, овесено брашно. Голяма част от желязото, набавяно чрез храните се съдържа в зърнените култури и най-вече в триците и зародишите. В резултат на смилането на житото, което премахва триците и кълновете, се елиминира около 75% от естественото съдържание на желязо. Рафинираните зърна често са подсилени с желязо, но добавеното желязо е по-малко абсорбиращо се от естественото желязо. Готвенето в железни кухненски съдове добавя желязо към храната, което евентуално може да доведе до желязна токсичност. Повечето хранителни добавки съдържат железен сулфат. Други добавки, в които се среща желязото са ферос фумарат и ферос сукцинат. Отлични хранителни източници на желязо са спанак, мащерка и куркума. Много добри източници на желязо са марулите, долнокачествена меласа, тофу, синап, ряпа, боб и гъби шийттаке. Добри източници на желязо са говеждо филе, леща, брюкселско зеле, аспержи, еленово месо, фасул, броколи, праз.

Предозиране: Желязното отравяне, причинено от поглъщане на големи количества от желязо-съдържащи добавки, причинява гадене, повръщане, увреждане на лигавицата на чревния тракт, шок и чернодробна недостатъчност и е водеща причина за смъртността сред децата. Рядко се наблюдава подобен ефект при здрави индивиди. Прекалено високите дози обаче могат да се окажат рисковани за децата. При индивиди с идиопатична хроматоза съществува генетично обусловен засилен риск от прекалено високи нива на желязо. Желязото под формата на железен сулфат е водеща причина за случайни отравяния на деца. Ето защо не трябва да оставяме желязни хранителни добавки в досег до деца.

При пациенти с хемохроматоза, хемосидероза, полицитемия и желязо-съхраняващи анемие е противопоказан приемът на железни добавки.

Приемането на терапевтични дози желязо може да бъде причина за появата на запек. За да избегнем задълбочаването на проблема, специалистите препоръчват да сменим формата на желязото, да тренираме и да консумираме с храни, богати на фибри. Понякога е необходимо и намаляването на дозата желязо.

Някои проучвания показват връзка между екстремно високи нива на желязо в тялото и развитието на следните заболявания: диабет, рак, инфекции, системен лупус еритематозус, усложнения при ревматоиден артрит и болест на Хънтингтън.

Други проучвания сочат, че много високите количества складирано желязо в организма увеличават и риска от сърдечни заболявания. Това е още един довод в подкрепа на факта, че хора, които нямат недостиг на желязо, не трябва да приемат допълнително към храната железни добавки.

Пациенти на хемодиализа примат желязо под формата на инжекции. Поради това те често страдат от състояние, наречено „оксидативен стрес”. Това се поражда, тъй като желязото е про-оксидант, което означава, че то променя молекулата на кислорода по начин опасен за нашите клетки. Този страничен ефект може да бъде повлиян от прием на антиоксиданти, най-често витамин Е.

Приемът на допълнително желязо и цинк води до по-добрата абсорбция от организма на витамин А и комбинацията на тези три елемента се използва при терапията на деца с дефицита им.

Хора, болни от Хепатит С, които не се повлияват от интеферона терапия, имат високи нива на желязо в черния дроб. Кръвопускането при тях е алтернативен начин да се облекчи състоянието им. Тези хора също не трябва да приемат добавки съдържащи желязо.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Използването на следните лекарства може да се увеличи количеството на желязото, от което се нуждае организма: аспирин и нестероидни противовъзпалителни лекарства, хистамин блокатори, неомицин, антибиотици, станозолол – синтетичен анаболен стероид, който се свързва с природния хормон тестостерон, уорфарин. Фосфопротеините в яйцата и фитатите в безквасните пълнозърнести житни храни намаляват наличността на желязо в организма. Много храни напитки и медикаменти пречат на нашия организъм да абсорбира желязото:

 • зелен чай
 • кафе
 • червено вино
 • растителни източници на фосфор
 • житните растения
 • калция в храната и добавките
 • соевия протеин
 • яйцата

Тези продукти могат да бъдат полезни при интоксикация с желязо.

Препоръки: За жените се препоръчва целина или хемоглобинова добавка. Ако гълтате ежедневно аспирин, вероятно ще се нуждаете от повече желязо. Редовните консуматори на кафето и чая трябва да знаят, че ако поглъщат големи количества от тези напитки, много е вероятно абсорбцията на желязо да бъде намалена. Абсорбцията на желязо се увеличава, когато е налице повишена физиологическа нужда от желязо, която се проявява при деца по време на периодите на бърз растеж и по време на бременност и кърмене. Абсорбцията на желязо е намалена при хора с ниска стомашна киселина, състояние, което се среща при възрастните хора и тези, които използват често антиациди. В допълнение, усвояването на желязо може да се намали от кофеина и танинина, съдържащи се в кафе и чай. Ензимите фитатес, намиращи се в пълнозърнестите храни и оксалатес, намиращи се в спанака и шоколада, също мога да намалят абсорбцията на желязо.

 Допълнителна информация: Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни. Ако сте забелязали, че се чувствате слаби, че ви боли глава и сте по-раздразнителни от обикновено, то със сигурност страдате от липса на желязо! Всъщност желязото се среща в много хранителни продукти, важното е да осигурявате на тялото си необходимото дневно количество. Тялото регулира приемането на желязо според нуждите си. Един човек, който страда от липса на желязо, ще усвои от два до три пъти повече желязо, отколкото някой, който няма този проблем, при изяждането на еднакво количество храна.

Определени групи хора са по-застрашени от недостиг на желязо. Ако принадлежите или си мислите че може да принадлежите, се обърнете към личния си лекар, за да ви направи кръвни изследвания, с които да се установи с точност дали имате този проблем.

Бебета и деца: бързият им растеж изисква и голямо количество желязо в организма, набавено от разнообразни храни.

Жени: по време на менструацията се губи значително количество желязо.

Бременни: нуждата от желязо е много по-голяма, заради развиващото се детенце.

Стриктни вегетарианци: те не приемат желязо с животински произход, което се приема много по-лесно от организма.

Хора, подложени на постоянна диета: по принцип тяхното хранене не е балансирано и желязото в храната им е в ограничени количества.

Ако сте се причислили към една от тези групи, ето няколко съвета за справяне с проблема:

Не забравяйте за приемате ежедневно храни, които съдържат желязо, и с животински, и с растителен произход.

Когато приемате само растително желязо, погрижете се да хапнете и нещо, което съдържа много витамин С.

Избягвайте да пиете кафе или чай заедно с храна, богата на желязо, защото те пречат на усвояването му от организма.

Калцият също възпрепятства приемането на желязото. За това, ако взимате допълнително витамини, не приемайте заедно калция и желязото

Някои диетолози съветват да се готви в метални съдове, без покритие…Странно, нали!Някои изследвания показват, че една малка част се отделя в храната по време на готвене. Смесването на желязо с животински и растителен произход повишава приемането му от организма.