Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Цинк

Обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система, и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите. Помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма. Оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху развитието на половите органи. Оказва влияние върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Цинкът е необходим и при ДНК-синтеза. Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната им обработка, а понякога количеството в тях е незначително поради почва, бедна на хранителни вещества.

Полезни свойства: Ензимите, които съдържат цинк, изпълняват разнообразни функции в човешкото тяло, най-важните от които са:

 • възстановяване на рани
 • поддържане на плодовитостта у възрастните и на растежа у деца
 • синтез на протеини
 • помагат в клетъчното размножаване
 • запазване на зрението
 • подобряване на имунитета
 • предпазване от свободните радикали

Когато мислите за цинка, мислете за продуктивност. От подпомагането на създаването на нова кожа до повишаване на устойчивостта на имунната система, този минерал работи в продължение на времето, за да произвежда клетки, от които се нуждаете, за да сте здрави. Оздравяването, растежът, бременността и отделянето на мляко през кърмаческия период са все ситуации на повишена нужда от цинк заради нуждата от повече клетки.

Цинкът също така подпомага повишаването на имунитета. За да може тялото ви да се бори с болестотворни нашественици, първо цинкът и химикали, наречени цинково-зависими ензими, работят заедно, за да помогнат за изграждането на нови клетки на имунната система и да ги подготвят за борба. Затова цинкът помага при предотвратяването на вирусни инфекции. По същата причина, обаче, твърде голямото количество цинк – според едно изследване само 25 мг дневно – намалява имунитета.

Умението на цинка бързо да увеличава броя на клетките чрез репродуктивно делене идва съвсем навреме, когато имате порезни или отворени рани, защото този минерал е жизнено важен за производството на колаген – съединителната тъкан, която помага за оздравяването на раните. Така че когато не получавате достатъчно цинк, не можете да се излекувате нормално.

Дори някои ключови ензими, които защитават и запазват зрението Ви, не могат да се образуват без цинк. Цинкът и витамин А си взаимодействат в зрителния апарат, за да поддържат нормалния процес на адаптиране към тъмнината, когато очите се нагаждат към по-ниски нива на осветеност. Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата. Съдейства за растежа и пъргавината на ума. Помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения.

Проблеми и болести при дефицит: Хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези). Всъщност, според едно изследване, при 30% от здравите хора в напреднала възраст има липса на цинк, и те може би не са единствените. В стремежа си да спазват хранителни режими с ниско съдържание на мазнини, повече хора от всякога избягват червеното месо – великолепен източник на този жизненоважен хранителен елемент.

Друг потенциален проблем е, че повишеният прием на калций, препоръчван за избягване на остеопороза, премахва част от цинка от тялото. Значителният превес на растителни храни в някои вегетариански хранителни диети също може да възпрепятства абсорбацията на цинка, както и алкохолизмът, оралната пеницилинова терапия и диуретиците.

Признаците на евентуална недостатъчност на цинк включват влошен имунитет, загуба на коса, депресия, загуба на тегло, подуване, загуба на апетит, обриви и други кожни промени.

Цинковите дефицити са често срещани сред хората, живеещи в страните от третия свят. Но дори и в развитите страни при бременните жени (особено по-младите) съществува риск от развитието на сериозен дефицит на цинк. Приемът на цинк в дози от 25-30 мг на ден подобрява състоянието на бременните, страдащи от дефицит.

Оказва се, че пациентите с чернодробна цироза често развиват недостиг на цинк. Този дефицит се дължи най-вероятно на цинковата малабсорбция, породена от това заболяване.

Хората със синдром на Даун също често имат ниски нива на цинк в организма. Даването на цинк на деца със синдрома на Даун е докладвано да подобрява отслабения имунитет и функцията на щитовидната жлеза. Въпреки това препоръчителният прием на този минерал за хора със синдрома на Даун остава неизвестен.

Статистиката показва, че по-голямата част от децата с алопеция ареата (локална плешивост) също страдат от цинков дефицит.

Фитатът представлява вещество, което се намира в замесените без квас тестени изделия като пита, сухар и някое твърди бисквити. Той значително намалява абсорбцията на цинк и е предпоставка за развитието на недостиг при консумацията на малки количества цинк. Нормалният хранителен режим често осигурява по-малко количество цинк от препоръчителното, като това важи в пълна сила за вегетарианците. Не е изяснен все още въпросът – до каква степен тези малки дефицити на цинк създават клинични оплаквания у пациенти. Цинковите дефицити са по-често срещани при алкохолици и хора със сърповидно клетъчна анемия, проблеми в абсорбцията и хронична бъбречна недостатъчност.

Дози: Приемът на малки количества цинк, които се равняват на 15 мг дневно, е напълно достатъчен за предпазване от дефицит. По-високите дози (до 50 мг по три пъти дневно) са предназначени за хора с определени здравни проблеми и се назначават от лекар специалист.

За облекчаване на симптомите при настинка се препоръчва вземането на таблетки цинк от 13-25 мг под формата на цинков глюконат, цинков глюконат-глицин и цинков ацетат.

Източници: Месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.

Предозиране: Практически е нетоксичен, освен когато се поема в прекалено големи количества или погълнатата храна е била държана в галванизирани съдове. Мегадозите цинк водят до подтискане на имунната реакция. Прекалено големи количества цинк могат да причинят гадене, главоболие, летаргия, раздразнителност, стомашни дразнения и повръщане. Приемането дори на дози от 30 до 150 мг дневно в продължение на няколко седмици влошава абсорбацията на мед и може да доведе до недостиг на мед. (По тази причина лекарите често препоръчват на хора, приемащи цинкови добавки, да приемат и допълнителни количества мед, в съотношение 1 мг мед за 10 мг цинк.)

Повече от 40 мг цинк дневно могат също така да повишават риска Ви от развиване на анемия; освен това е установено, че такива високи дози понижават нивата на добрия холестерол, и повишават нивата на лошия. (Все пак някой лекар може да ви препоръча такава висока доза за лечение на Болестта на Уилсън – състояние при което се наблюдава излишък на мед в тялото.)

Изследвания са установили, че увеличени количества цинк в хранителния режим забележително намаляват мозъчните функции у хора, страдащи от Болестта на Алцхаймер. Заради тези рискове лекарите препоръчват цинкови добавки, надвишаващи дневната препоръчителна доза, да се приемат само под лекарско наблюдение.

Приемът на повече от 300 мг цинк дневно може да доведе до отслабване на имунната функция. При някои хора е възможно приемът на таблетки, съдържащи този минерал, да причини стомашна болка, гадене, лош вкус и дразнене в устната кухина. Цинкът под формата на продукт за локално приложение не предизвиква странични ефекти. Въпреки това използването на назален спрей в редки случаи може да причини частична или пълна загуба на обонянието, която продължава дълго време или е перманентна.

Предварителни проучвания в областта предполагат, че хора с болест на Алцхаймер трябва да избягват приемането на цинк под формата на хранителна добавка или лекарство. Това твърдение е оспорвано от редица експерти, като дори са намерени доказателства за четирима пациенти, които са подобрили своето умствено състояние след употребата на цинкови препарати.

Цинкът възпрепятства абсорбцията на минерала мед. Медният дефицит може да предизвика анемия, понижаване на нивата на добрия (HDL) холестерол и сърдечни аритмии. Приемът на медта трябва да бъде увеличен при консумация на допълнителни количества цинк за по-дълъг период от няколко дни (изключение са хората с болест на Уилсон). Някои източници на информация препоръчват приемът на двата минерала да е в отношение 10:1 в полза на цинка. Доказателства показват, че не повече от 2 мг мед на ден са необходими за предпазване от меден дефицит, причинен от употребата на цинкови препарати.

Развитието на сериозен цинков дефицит е предразполагащ фактор към анемия в редица случаи. При проучване на жени с нормоцитна анемия и нисък свързващ капацитет на желязото комбинираната терапия с цинк и желязо е дала много по-добри резултати от самостоятелния прием на един от двата есенциални минерала. Вземането на цинк, комбиниран с или без желязо, подобрява нивото на витамин А в организма на деца с висок риск от развитие на дефицит.

В процеса на абсорбция цинк се конкурира с мед, желязо, калций и магнезий. Приемът на комплекс от минерали предотвратява нарушението на минералното равновесие в организма, което може да бъде причинено от употребата на цинкови препарати за дълъг период от време.

N-ацетил цистеинът може да увеличи екскрецията на цинк чрез урината. Ето защо е препоръчително хората, които го приемат, да вземат допълнителни количества цинк и мед.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Известни са взаимодействия на цинка с различни лекарства. Следните медикаменти увеличават нуждите на организма от цинк:

 • Аспирин
 • Зидовудин (AZT)
 • Беназеприл
 • Бензамицин
 • Калциев ацетат
 • Каптоприл
 • Химиотерапевтици
 • Цисплатин
 • Клиндамицин за локално приложение
 • Колестипол
 • Циклофосфамид
 • Доцетаксел
 • Фолиева киселина
 • Лизиноприл
 • Лотрел
 • Метотрексат

В случай на прием на лекарствата хлорхексидин, ципрофлоксацин, доксициклин, естрогени и медроксипрогестерон допълнителният му прием трябва да се консултира със специалист.

Препоръки: Ако поемате повече витамин В6 ще се нуждаете от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нуждата от витамин А. (Цинкът работи оптимално с витамин А, калций и фосфор).

Допълнителна информация: Цинкът може да раздразни стомаха ви, затова винаги го приемайте с храна. Имайте предвид, че млечните продукти, храните, съдържащи трици, и храните, богати на фосфор и калций, могат да намалят абсорбацията на цинка. Богатите на протеини храни като агнешкото и говеждото месо и яйцата, от друга страна, могат да подобрят абсорбацията на минерала.