Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Магнезий

Магнезий е есенциален минерал за нашето тяло. Необходим е за обмяната на калций и витамин С, както и на фосфор, натрий, калий. Измерва се в милиграми (мг). Играе роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Алкохолиците обикновено страдат от магнезиева недостатъчност.

Полезни свойства: Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. В комбинация с калций действа като естествено успокояващо средство. Магнезият ни е нужен за:

 • формиране на костите,
 • изграждане на протеините и мастните киселини,
 • активация на витамините от В групата,
 • мускулна релаксация,
 • съсирване на кръвта,
 • образуване на аденозин трифосфат (АТФ) – енергийното гориво на нашето тяло,
 • секреция и действие на инсулина.

Проблеми и болести при дефицит: Тремор (треперене). Магнезиевият дефицит е често срещано явление при хора, приемащи диуретици, несъхраняващи калия. Приемът на твърде много разхлабителни медикаменти също може да доведе до дефицит. Алкохолизмът, сериозните изгаряния, диабетът и сърдечните заболявания са потенциални причинители на магнезиев дефицит. Почти две трети от хората в интензивните отделения страдат от недостиг на магнезий. Дефицит може да се появи и в хора с хронична панкреатитна диария и други състояния, свързани с малабсорбция.

Прояви на магнезиев дефицит:

 • постоянната умора
 • сърдечните аритмии
 • депресия
 • мускулна слабост и спазми
 • загуба на апетит
 • апатия
 • дефицит на калий

При поява на по-горните симптоми в следствие на сериозен магнезиев дефицит, необходима е задължителна консултация с лекар. Той може да назначи интравенозно въвеждане на магнезий.

Дози: Възрастните се нуждаят от 250 до 350 мг дневно. За бременни и кърмачки се препоръчва 300-355 мг дневно. В човешкия организъм се съдържат около 21 мг магнезий.

 Източници: Несмляно жито, смокини, бадеми, банани, ядки, семки, зеленолистни зеленчуци.

Предозиране: Тук ще коментираме само страничните ефекти при прием на магнезий през устата.

Вземането на големи количества магнезий често води до диария. При някои хора това може да се случи при количества не по-високи от 350-500 мг дневно. По-сериозни състояния могат да се причинят от прием на магнезий-съдържащи разхлабителни лекарства.

Количествата на магнезий в хранителните добавки са обикновено по-ниски и не създават подобни проблеми. Витамин B6 увеличава количествата магнезий, които могат да постъпят в клетката. Ето защо тези две хранителни съставки се вземат обикновено заедно. Магнезият може да се конкурира с калций при постъпването им в организма. Този проблем се решава с приемането на мултиминерален комплекс.

Хора с бъбречни заболявания не трябва да вземат магнезиеви добавки без да се консултират предварително с лекар.

Големите количества, приемани продължително време могат да се окажат токсични, ако успоредно с това се поемат високи дози калций и фосфор, или бъбречната функция е нарушена.

Препоръки: Ако консумирате алкохол- увеличете приема на магнезий. Ако ежедневно провежданата тренировка е изтощителна, много вероятно е да се нуждаете от повече магнезий. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни медикаменти или естроген, да засилят храните, богати на магнезий. Ако поглъщате големи количества ядки, семена или зелени зеленчуци, надали получавате достатъчно количество магнезий – същото важи и за живеещите в райони с твърда вода. действието на магнезия е най-ефективно, когато той се комбинира с витамин А, калций и фосфор.

Допълнителна информация: Повечето хора не консумират достатъчно магнезий с храната. Много специалисти в областта препоръчват допълнително прием на 250-350 мг магнезий дневно.