Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Калий

Калий е есенциален минерал, необходим за регулирането на водния баланс, нивата на киселинност, кръвното налягане и невромускулната функция в организма. Този минерал играе също важна роля при предаването на електрически импулси в сърцето.

Освен това калият е и главният катион /йон с положителен заряд/ и се намира във водата на клетката. Основната му биохимична роля се състои в неговото действие в ензима натриево/калиева помпа – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Този жизнено важен ензим има две функции от огромно значение:

  1. Да транспортира калия в клетката;
  2. Да транспортира натрия навън от клетката. Тази двойна функция на активирания ензим е от съществено значение за установяване и поддържане на баланса калий/натрий. Тя осигурява необходимия йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние.

 Регулира водното равновесие в организма, заедно с натрия и съдейства за нормализиране на сърдечните ритми. В случай, че бъде нарушен натрий-калиевият баланс, страдат функциите на нервите и мускулите. Ниското ниво на захар в кръвта, както и продължителното гладуване, или силната диария водят до загуба на калий. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес.

Полезни свойства: Спомага за яснотата на мисълта като доставя кислород на мозъка. Ускорява елиминирането на отпадъчни продукти в организма. Понижава кръвното налягане. Помага при лечението на алергия. Калият е минерал, който помага на бъбреците да функционират нормално. Играе също и важна роля при работата на сърдечно-съдовата система, костите и мускулите.

Проблеми и болести при дефицит: Хипогликемия, едем. Храните, които нашите прадеди са консумирали, осигуряват много по-високи количества калий от съвременния начин на хранене. При липса на достатъчно калий страда кръвообращението, усещате физическа и умствена умора. Въпреки това сериозни калиеви дефицити са рядко явление, освен в случаите на продължително повръщане, диария или употреба на калий-несъхраняващи диуретици. Специалистите препоръчват на хора, които се лекуват с такива диуретици, да приемат допълнителни количества калий. Съществуват плодове, които съдържат по-високи дози калий, отколкото се съдържат в калиеви медикаменти, предписани от лекар. Калият изчезва от организма в няколко случая – когато се яде прекалено много солено, когато страдате от диария, повръщане, обилно изпотяване или не се храните правилно. Липсата на достатъчно калий се нарича хипокалемия. Нейни симптоми са обща отпадналост, липса на енергия, мускулни крампи, проблеми със стомаха и сърцето. Калият в плодовете и зеленчуците, комбиниран разбира се с калция от млякото, помага за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза. Някои изследвания свързват ниското ниво на калий в организма с високото кръвно налягане. Достатъчното количество от този минерал, заедно с намаляване на теглото в случай на нужда и физическата активност ви гарантират здраво сърце, обясняват от Американската асоциация на сърдечно-съдовите хирурзи.

Дози: Препоръчителната дневна норма за възрастни е около 4700мг.

Източници: Цитрусови плодове, пъпеш, домати, зеленолистните зеленчуци, джоджен, слънчогледово семе, банани, картофи. Повечето плодове са отличен източник на калий. Бобовите растения, прясното мляко и някои зеленчуци съдържат също значителни количества от този есенциален минерал. С най-високо съдържание на калий на 100 грама продукт са маслините – около 1500 милиграма, зрелият боб – около 1150 мг, сушените сливи и смокините – по около 1000 мг. Също така с много добро съдържание на калий са спанакът, лещата, сушеният грах, ръженото брашно, картофите, хайверът, а от плодовете – бананите. Те съдържат на 100 г около 400 до 600 мг калий. Могат да се препоръчат и зеленият боб, бадемовите ядки, ряпата, тиквата, медът, морковите, доматите и доматеният сок, зелето, морковите, кайсиите и прасковите, говеждото месо, различните видове риби и др. Те съдържат от 200 до 400 мг калий на 100 г продукт. Между 100 и 200 мг е съдържанието на този микроелемент в гроздето, портокалите и портокаловия сок, различните видове млека, яйцата, ябълките, зелените чушки и др. Посочените данни за съдържанието на калия в различните хранителни продукти, плодове и зеленчуци могат да варират за отделни географски райони и области, но показват, че не е трудно да се осигурят повишени количества от елемента при потребностите, породени от дехидратиращо лечение. Ако въпреки пълноценното хранене се установи тенденция за намаляване нивото на калия в кръвния серум, могат да се използват с лекарско предписание и лечебни препарати с калий. Средностатистическите норми за калия в кръвния серум при здрави възрастни лица е в рамките на 3.5-5.5 mm/l. Освен чрез ежедневната храна калий и другите микроелементи могат да бъдат ефективно осигурявани и чрез хранителни добавки.

Предозиране: Поглъщането на 18 г може да причини токсичен ефект. Приемът на твърде много калий (няколко стотин милиграма в един прием) може да предизвика стомашен дискомфорт. Хората, използващи калий-съхраняващи лекарства трябва да избягват употребата на продукти, съдържащи калиев хлорид. Дори консумацията на малки количества плодове, които са богати на калий, може да причини проблеми у хора, приемащи калий-съхраняващи лекарства.

Калият и натрият действат заедно при поддържането на мускулния тонус, кръвното налягане, водния баланс и други функции в тялото. Много експерти смятат, че високото кръвно налягане, причинено от консумацията на много сол (съдържаща натрий), се влошава от недостатъчното количество калий, прието с храната.

Хората с бъбречна недостатъчност не трябва да приемат допълнителни количества калий без строг лекарски контрол.

Определени лекарства могат да взаимодействат с калий.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Алкохол, кафе, захар, диуретици. Ако консумирате големи количества кафе, не е изключено умората, срещу която се борите да се дължи именно на загубата на калий. Хората, пристрастени към алкохол и сладките неща трябва да са наясно, че вероятно са с намалено ниво на калий.

Препоръки: Ако кръвната ви захар е ниска, губите калий и задържате течности. Ако вземате диуретици, калият в организма ще намалее още повече. Контролирайте храненето си, поемайте достатъчно количество магнезий, за да възстановите равновесието на минералите.

Допълнителна информация: Най-добрият начин да си осигурим достатъчно калий е консумацията на обилни количества плодове и зеленчуци. Дозата калий, която ние приемаме с храната, варира от 2,5 грама до 5,8 грама дневно. В сравнение с това, колко калий се съдържа в един банан – 500 мг, количеството му в минералните комплекси и добавки е много ниско. Въпреки това човек не трябва да приема еднократно голям брой калий под формата на лекарства или добавки, защото те могат да предизвикат стомашни оплаквания – проблем, който не се причинява от калия в храната.