Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Натрий

Натрият и калият играят еднакво съществена роля за нормалния растеж. Поглъщането на големи количества натрий (сол) води до изчерпване на запасите от калий. Храните с високо съдържание на натрий стоят в основата на високото кръвно налягане. Натрият помага за поддържане на калция и други минерали, разтворими в кръвта.

Полезни свойства: Съдейства за предотвратяване на изтощението вследствие на топлина или слънчасване. Стимулира правилното функциониране на нервите и мускулите. Натрият играе съществена роля за няколко жизнено важни функции на организма. Като партньор на калия, той има огромно значение и за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Поддържаното необходимо ниво натрий не само действа в синхрон с калия, но и изпълнява определени самостоятелни функции и е особено важно при удовлетворяването на някои специфични физиологични изисквания.

По време на тренировка за високи спортни постижения изискванията към кръвния резерв нарастват. При намален кръвен обем, организмът може да преживее сериозен физиологичен стрес. По-големият кръвен обем доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули. Той предполага и пренос на повече кислород под формата на хемоглобин и миоглобин към клетките на работещите мускули. Освен това към тях се осъществява и повишено транспортиране на хранителни вещества. По-големият приток на кръв съответства на оптималните нива на натрия.

Проблеми и болести при дефицит: Нарушено смилане на въглехидрати; невралгия. Симптоми показващи липса на натрий:

– дехидратация на организма

– схващане, мускулна слабост, повдигане, повръщане

– депресия, чувство на объркване, халюцинации, главоболие

– световъртеж, умора, газове, сънливост, отпуснатост, летаргия, загуба на памет, лоша координация

– сърцебиене, чести инфекции, припадъци и пристъпи

– загуба на тегло

Друго важно отклонение, свързано с ниското ниво на натрия, причиненият от него химически дисбаланс в организма, т.е. нарушаване на баланса между калия и натрия. Както вече споменахме във връзка с функционирането на нервите и мускулите, неговият отрицателен ефект е многостранен. Освен това, той причинява и проблеми с нарушаване на функциите на сърцето, мозъка и черния дроб.

Помнете, че електролитният баланс в клетката може да се постигне само с осигуряване на точно определени нива калий и натрий, което е единственото условие за създаване на така важния клетъчен градиент. С намаляване на калия или натрия, деликатният баланс между тях се нарушава и организмът започва да страда от нарушаване на редица физиологични функции. Сред тях са виене на свят, гадене и дезориентация. Като резултат от спад в нивото на натрия може да се очаква, че ще настъпи и срив във функциите на бъбреците. Става ясно, че недостигът на натрий може да доведе до сериозни последици не само при спортистите, но и при хората, водещи заседнал живот.

Спадането на кръвния обем представлява сериозен риск дори и за хората, водещи заседнал живот. Отрицателният му ефект върху спортиста е драстично по-голям. С повишената необходимост от по-голям кръвен обем при тренировка с висока интензивност, ако не се удовлетворят изискванията за доставяне на необходимите количества кислород и хранителни вещества, спортистът е подложен на огромен риск от редица отрицателни отклонения, причинени от спад в кръвния обем. Хранителните вещества не подхранват работещия мускул, мозъка и останалите работещи органи. По време на високо интензивна аеробна тренировка се получава недостиг на натрий и с повишаването на обема на кръвния лактат токсичните нива се повишават. Освен това, отпадъчните продукти не могат да се изхвърлят лесно от организма, което предизвиква обезсилване у спортиста. По време на високо интензивна анаеробна тренировка, натрупването на млечна киселина също рязко се повишава. Това води до отслабване и все по-лошо представяне.

Дози: Нуждата от натрий възлиза на 1800-2400 мг дневно.

Източници: Сол, риба (люспеста), моркови, цвекло, говежда пастърма, мозък, бъбреци, бекон. Продукти с ниско съдържание на натрий са неосолените ядки, плодовете и зеленчуците (без моркови, цвекло и спанак).

Предозиране: Над 14 г натриев хлорид дневно може да предизвикат токсични явления. Прекалена употреба води до отоци, високо кръвно налягане, болести на черния дроб и бъбреците.

Препоръки: Хората с високо кръвно налягане трябва да ограничават приема на натрий. Трябва да се избягват консервирани меса, кренвирши, пушени солени меса (шунка, бекон, създърма), подправки (кетчуп, лют червен пипер, соев сос, горчица). Не използвайте бакпулвер и хлебна сода.

Допълнителна информация: Рядко се наблюдава дефицит на натрий в организма поради наличието на достатъчно количества от него в хранителните продукти. Въпреки това недостиг може да се получи при обилно потене и тотален отказ да се консумира сол. Вредни ефекти в такъв случай са мускулните крампи и нарушенията в асимилирането на въглехидратите, а също така и невралгия. Ненужното количество от минерала (около 90%) се изхвърля от организма чрез урината.