Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Кобалт

Кобалтът е съставна част от витамин В12 и е от съществено значение за червените кръвни клетки. Организмът ни може да си го набави от различни хранителни източници.

Полезни свойства: Против анемия.

Проблеми и болести при дефицит: Анемия.

Дози: Нуждите на организма от този минерал се измерва в изключително малки количества (в повечето случаи ненадвишаващи 8 мкг).

Източници: Месо, бъбреци, черен дроб, мляко, стриди, миди.

Предозиране: Липсват данни за токсичност.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Сравнително рядко се среща дефицит. Основните врагове на кобалта са естрогенът, тютюнът и алкохолът.

Препоръки: При вегетарианците има голяма вероятност да се развие недосиг на кобалт, отколкото т хората, поемащи меса и черупчести морски животни (стриди, раци).