Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Йод

Две трети от телесния йод се намира в тироидната жлеза. Тъй като тя контролира метаболизма, а йодът влияе на функционирането й, дефицитът на този минерал може да доведе до забавяне на умствените реакции, увеличаване на телесното тегло, липса на енергия. Препоръчителната дажба е 150 мкг за възрастни и 175-200 мкг за бременни и кърмачки.

Полезни свойства: Съдейства за изгарянето на излишните мазнини. Доставя по-голямо количество енергия. Стимулира нормалния растеж. Спомага за пъргавината на ума. Допринася за доброто състояние на костите, ноктите, кожата и зъбите. През целия живот в организма на човек постоянно трябва да постъпва йод в необходимите количества.

Щитовидната жлеза започва да се оформя още на 4-тата седмица от вътреутробното развитие на плода, а към 8-ата седмица от нейната хормонална активност зависи нормалното формиране на плода.

Тя синтезира хормоните тироксин (Т4, съдържа 4 атома йод) и трийодтиронин (Т3, съдържа 3 атома йод).

Дейността на щитовидната жлеза се контролира от хипофизата (ендокринна жлеза, намираща се в главния мозъка) с помощта на тиреотропния хормон. Тези хормони определят растежа и развитието на всички органи и тяхната функционална активност, както и регулират обмяната на веществата.  Под въздействието на хормоните на щитовидната жлеза се активизират и всички видове въглехидратна обмяна, увеличава се усвояването на глюкозата в стомашно-чревния тракт, засилва се действието на инсулина.

Тези жлези регулират синтеза и в голяма степен разпадането на мазнините. Този процес в крайна сметка води и до намаляване на килограмите.  Съответно при намалено ниво на хормоните на щитовидната жлеза масата на тялото се увеличава.

Освен това хормоните на щитовидната жлеза засилват обмяната на белтъчините в организма.

Проблеми и болести при дефицит: Гуша, хипотиреоза. Симптоми показващи липса на йод в храната:

– гуша (увеличаване на щитовидната жлеза)

– умора, слабост

– депресия

– напълняване

 Недостигът на йод предизвиква нарушения в работата на щитовидната жлеза (хиперфункция или хипофункция), които могат да доведат до аборт, до раждане на мъртво бебе и да се роди дете с аномалия.  Дефицитът на йод при бременните води до задържане развитието на плода, а по-нататък – към нарушаване на неговото физическо, психично и интелектуално развитие. Може да се стигне до леки форми на олигофрения, а може да се стигне и до тежък кретенизъм. Йодният дефицит е най-разпространената причина за нарушена работа на главния мозък, а това би могло да се избегне. Недостигът на йод води и до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, както и за дихателната система. Често най-добрите лекарства не дават необходимия ефект именно поради дефицита на йод.

• За прекалена активност на щитовидната жлеза (хиперфункция) са характерни повишена раздразнителност, нервозност, намаляване теглото на тялото при добър апетит, обща слабост, изпотяване, тахикардия, безсъние, разстройство на стомаха.
• При недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипофункция) се наблюдават слабост, сънливост, зиморничавост, повишаване телесното тегло до затлъстяване, брадикардия, влошена памет, раздразнителност, запек, отслабена потенция при мъжете.

Освен очевидните причини за дефицита на йод специалистите посочват още някои:
• недостатъчно белтъчини в менюто;
• комплексен дисбаланс на микро- и макроелементите.

Последният факт се потвърждава от експерименталните и клиничните изследвания за влияние върху щитовидната жлеза на много химически елементи – например дефицитът на цинк води до натрупване на кадмий, олово и мед в организма – това нарушение се отразява отрицателно на ендокринната система.
Много активна роля в дейността на щитовидната жлеза играят също така и манганът, медта и кобалтът.

 Дози: Препоръчителната дажба е 150 мкг за възрастни и 175-200 мкг за бременни и кърмачки.

Източници: Кафяви морски водорасли, зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва, особено лук и всички ястия от морски продукти.

Предозиране: Няма данни за токсичност на естествен йод, но поглъщане на количества над 2 мг не се препоръчва, а йодът като лекарство може да се окаже вреден, ако е погрешно предписан. Така твърдят някои ендокринолози.
Човек не може да получи например 2000 мкг йод с храната, но това може да се случи при някои видове рентгенографски изследвания с използване на рентгенови контрастни вещества, съдържащи йод.

• Излишният йод в организма може да провокира редица сериозни заболявания на човешкия организъм – тиреотоксикоза, автоимунен тиреодит. Това означава, че организмът изработва антитела към собствените клетки на щитовидната жлеза.

• Йодът има една особеност – той ускорява много процеси в организма на човека. Затова активното приемане на чист йод може да провокира растеж на злокачествени клетки.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Кулинарната обработка на храната и почва, бедна на хранителни вещества. Някои храни блокират приема на йод, като бяло зеле, къдраво зеле, праскови, спанак и ряпа.

Препоръки: Ако употребявате сол и живеете в район с бедна на йод почва, трябва да си осигурите поемането на йодирана сол. Ако ядете прекалено големи количества сурово зеле, вероятно няма да получите йода, от който се нуждаете, защото зелето съдържа елементи, които пречат на правилното му оползотворяване. В такъв случай може да се помисли за добавка от кафяви морски водорасли.

Допълнителна информация: В България за профилактика се произвежда и контролира йодираната сол, която се получава чрез добавянето на:

– калиев йодит; има голяма скорост на разпадане и рязък мирис;

– калиев йодат силен окислител, който може да предизвика увреждане на ферментните системи в организма.

Използването на йодираната сол има известни недостатъци:

– излишната сол вреди на организма, а при някои заболявания е напълно противопоказна;

– йодът в солта е в нестабилно химично съединение, което води до значителна загуба на йод по време на хранене;

– за да попадне йодът в състава на химично съединение в кръвта, човешкият организъм трябва да извърши допълнително работа.

При продължително съхранение и термична обработка(варене, пържене, печене), йодът е изпарен. Йодирането на солта позволява в някаква степен да се отслаби проблемът с йододефицита, но не се явява оптимално и безвредно решение за човечеството. В други държави се използват витамини и биоактивни хранителни добавки, но всички те съдържат традиционните йодати и йодити. Обогатяването на продуктите с „йодказеин“, „йодосъдържаща мая“ са за предпочитане, но те също имат сериозни недостатъци: казеинът трудно се усвоява от организма, отлага се като утайка в кръвоносните съдове, ставите, предизвиква хипертония, артрит, алергия и други атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове.

Йодиране на водата:                                                         

Най-безопасният и ефективен метод за осигуряване на йод за човешкия организъм. Водата и йодът участват практически във всички жизнени процеси. Организмът на човека е приспособен към автоматичното саморегулиране нуждата от вода и безпогрешно изпълнява тази функция, решавайки в частност проблема за „необходимия“ и/или „излишния“ йод, който се изхвърля от организма, чрез урината т.е. водата. ЙОДИС – КОНЦЕНТРАТ е воден разтвор на йоните на йода (аналогичния йод в природата). Той включва в своя състав многоатомните йони (J3+,J4+,J5+,J7+), който се намират в концентрата са в устойчиво състояние. Хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4 , които се различават съществено по своето действие са по-близки до свойствата на многоатомните йони, в които сумарния заряд на 3,4,5,7 атом на йода е положителен. Това обяснява дезинфикциращите функции на щитовидната жлеза, тъй като холерния, хепатитния вирус и други имат по природа отрицателен заряд.

Основната разлика на ЙОДИС – КОНЦЕНТРАТ от другите използвани йодни съединения, се състои в това, че в системата йон на йода – H2O в класическата ситуация с йодит или йодат се образуват асоцианти по-слабите водородни връзки, а в ЙОДИС – КОНЦЕНТРАТ по-силните кислородни връзки.Това обяснява неговата висока биологична активност, устойчивост при съхранение и термообработка.