Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Мед

Необходим е за трансформиране на телесното желязо в хемоглобин. Може да проникне в кръвното русло 15 минути след поглъщане. Допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Установена е наличност в цигари, противозачатъчни медикаменти и при замърсяване, причинено от автомобили. Играе важна роля за асимилирането на витамин С.

Полезни свойства: Поддържа енергията на високо ниво като помага при абсорбцията на желязото. Медта се намира в големи количества в черния дроб и мозъка ни. Медта е важна за производството на червени кръвни клетки, хемоглобин и за костите. Работи в синхрон с витамин С и цинк. Спомага за усвояването на желязото, на тироидната жлеза да функционира нормално. Медта също играе съществена роля за вкусовите ни способности, за косата и цвета на кожата. Медта помага за силна и гъвкава съединителна тъкан, на ставите и на нервната система.

Проблеми и болести при дефицит: Анемия, едема, скелетни дефекти по всяка вероятност ревматоиден артрит. Симптоми показващи липса на мед:
– желязо дефицитна анемия, обща слабост
– лесно спукване и прекъсване на кръвоносни съдове
– проблеми на ставите и костите
– висок LDL и нисък HDL холестерол
– чести инфекции
– косопад и промяна в цвета на кожата
– затруднено дишане и нарушено сърцебиене
– възпаления по кожата

Дози: Точна дневна дажба не е определена, но се препоръчва количество от 1,5 до 3 мг за възрастни.

Източници: Зрял фасул, грах, пшеница, сушени сини сливи, органни меса (карантия), скариди и повечето ястия от морски продукти.

Предозиране: Рядко се наблюдава. Предозирането с медта е токсично, свързано с депресия, повдигане, нервност, болки в ставите и мускулите.

Взаимодействие с други препарати и вещества: Медта трудно се унищожава.

Препоръки: Колкото и съществена роля да играе, медта рядко се препоръчва като добавка. Излишъкът от мед снижава нивото на цинк и води до безсъние, падане на косата, нередовен менструален цикъл и депресия. Ако се поема достатъчно количество пълнозърнести житни продукти и пресни зеленолистни зеленчуци, или органни меса, организмът няма да страда от недостиг на мед.