Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Хлор

Регулира алкално-киселинното равновесие в кръвта. Оказва действие под формата на съединение с натрий и калций. Спомага за елиминиране на отпадъците (остатъчни продукти) в организма чрез активизиране функцията на черния дроб.

Полезни свойства: Подпомага храносмилането и поддържа гъвкавостта на тялото. Важен е за правилното разпределение на въглеродния двуокис и осмотечното налягане в тъканите. Спомага срещу натрупване на мазнини и за автоинтоксикация на организма. Използва се заедно с калия. Отговорен е за производството на hydrochloric acid в стомаха за усвояването на протеините и за поддържане на водния и електролитен баланс на тялото.

Проблеми и болести при дефицит: Косопад и падане н зъбите. Недостиг се получава при прекалено изпотяване (спортуване).

Симптоми показващи липса на хлор:

– косопад и проблеми със зъбите

– нарушено усвояване на хранителните вещества

– схващане на мускулите

Дози: Препоръчителна дажба не е определена, но ако се поема средно голямо количество сол дневно – това е достатъчно.

Източници: Каменна и морска сол, ечемик, жито и други зърнени храни, зелени листни зеленчуци, диня, маслини, ананас и др.

Предозиране: Над 15 мг могат да причинят неприятни странични ефекти.

Препоръки: Ако питейната вода съдържа хлор, то организмът не получава необходимото количество витамин Е (хлорираната вода унищожава този витамин). Всеки, който пие хлорирана вода трябва да яде кисело мляко- подходящ естествен начин за възстановяване на чревните бактерии.