Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Сяра

Минералът се грижи за доброто състояние на косата, ноктите и кожата. Помага за поддържането на кислородното равновесие, необходимо за правилното функциониране на мозъка. Действа комбинирано с витамините от В-групата за осигуряване на основния метаболизъм в организма и е съставна част на аминокиселините, формиращи тъканите. Спомага за секрецията на черния дроб и жлъчката.

Полезни свойства: Тонизира кожата и прави косата по-лъскава. Помага в борбата срещу бактериални инфекции.

Сяра (Sulphur) е киселинно формиращ минерал, който е част от химическата структура на много аминокиселини. Сярата дезинфектира кръвта, помага на тялото в съпротивата срещу бактериите и защитава протоплазмата на клетките. Стимулира жлъчната секреция, защитава от токсини и радиация, необходим е при синтеза на колаген. Играе критична роля в черния дроб за детоксикация.

 участва в химичната структура на молекулите
на аминокиселините – таурин, цистеин, хомоцистеин и метионин

  дезинфектира кръвта, а свързвайки се с тежките метали в нея има и детоксикиращо действие, това я прави мощно средство в борбата с възпаленията на стави, мускули и сухожилия, явяващи се бич за спортуващия човек

  участва в химичната структура на молекулите на важното за ставите и сухожилия вещество – хондроитин сулфат

  подпомага осъществяването на окислителните реакции включвайки се в молекулната структура на коензим А

 участва във формирането на структурата на ноктите и космите

Проблеми и болести при дефицит: Няма описани такива.

Дози: Няма установена дневна дажба, но режимът на хранене с достатъчно белтъчини обикновено съдържа нужното количество сяра. Дозите зависят от веществото, което се явява доставчик на сяра за тялото.
Оптимална препоръчвана доза MSM (methylsulfonymethane) – 1000мг  до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни. Дозите за спортисти могат да достигнат до 8000 мг дневно без риск от токсичност. Обикновенно високопротеиновите диети осигуряват на тялото цялото нужно му количество сяра.

Източници: Говеждо месо, зрял фасул, риба, яйца, зеле, хвощ. Сярата е съществена съставка в чесъна, което го прави да се нарича „царя на билките”. Сяра може да се набави от храната, от различни вещества в добавка MSM, хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, аминокиселини и вещества съдържащи сулфатни групи. Най-комерсиалния вариант за прием е посредством комплексни минерални препарати, съдържащи оптимални дози минерали.

Предозиране: Вредни ефекти могат да настъпят само при приемането на неорганична сяра. Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра. Тя е токсична.

Предозиране, както и странични ефекти от прием на MSM не се наблюдават дори след прием на 20 гр за килограм тегло за периоди до 30 дни. Положителния ефект от приема на големи количества MSM не се различава по степен на изразеност от този при прием на оптимални дози. Ето защо не се препоръчва да се превишават оптималните дози.

Препоръки: Ако приемате достатъчно количество белтъци с храната си, то и приемът на сяра е в рамките на необходимото количество. Кремовете и мехлемите на база сяра се оказват изключително успешни при лечение наразнообразни кожни проблеми.

Допълнителна информация: Сярата намира най-широко приложение в спорта, в борбата с контузиите. Възпрепятства възникването на възпаления в стави, сухожилия и мускули и подпомага възстановяването след поява на такива. Подобрява дейността на имунната система, което е изключително важно за редовно спортуващите и спортистите, тъй като те имат специфично занижен имунитет и са податливи на кожни инфекции.

Подсилва белтъчната структура на космите, използва се като средство противодействащо на оплешивяването.  Участва в синтеза на белтъка колаген, без който кожата ни не би била така еластична. Това прави сярата важен фактор в борбата против преждевременното и стареене.