Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Флуор

Полезни свойства: Намалява разрушаването на зъбната тъкан. Заздравява костите. Когато се консумира във вода или добавки, или се прилага директно върху зъбите, флуорида защитава зъбния емайл, правейки го по-устойчив на разпад под атаката на устните бактерии, произвеждащи киселини. Намалява вероятността от появата на зъбен кариес, но прекаленото количество от минерала може да доведе до обезцветяване на зъбите.

Флуоридът също така се абсорбира от костната тъкан, правейки я по-силна. Но изследвания, в които флуорид е използван за укрепване на кости, отслабени от остеопороза, са получили смесени резултати. Най-скорошните изследвания обаче са установили, че комбинацията от бавно освобождаващ се флуорид и калций наистина намаляват с 50 % тенденцията жените след менопаузата да претърпяват фрактури.

Проблеми и болести при дефицит: Разрушаване на зъбната тъкан.

Дози: Няма фиксирана дневна дажба, но повечето хора поемат 1 мг дневно с флуорираната питейна вода. Препоръчително е 1,5-4 мг.

Източници: Флуорирана питейна вода, ястия от морски произход, чай.

Предозиране: Забелязва се при приемането на 20-80 мг дневно.

Препоръки: Не приемайте допълнителни количества флуорид освен по предписание на лекар или зъболекар. Флуоридното съдържание на храната се увеличава значително, когато тя се приготвя с флуорирана вода или в тефлонови съдове.