Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Ванадий

Ванадий (Vanadium) е микроелемент, необходим за клетъчния метаболизъм и за формирането на костите и зъбите. Играе роля при възпроизвеждането и растежа.Потиска образуването на холестерол в кръвоносните съдове.

Полезни свойства: Помага за предпазване от сърдечни пристъпи. Ванадият е минерал, необходим за правилното функциониране на човешкия организъм. Достатъчно е малко количество от него, за да се усети положителния му ефект.

За съжаление все още не е добре изследвано въздействието му върху човека, което го прави изключително интересен за учените.

Доказано е, че предотвратява образуването на холестерол в кръвоносните съдове, а по този начин и сърдечни атаки. Освен това се смята, че участва в производството не енергия за тялото.

Според няколко проучвания ванадият участва и в изграждането на костите посредством някои процеси в организма и може би ги предпазва от остаряване.

Солите му, които са химични съединения, доста добре имитират действието на инсулина и в тази насока също се правят различни изследвания.

Те подпомагат придвижването на хранителни вещества (белтъчини, аминокиселини и въглехидрати) директно към мускулите. Така се увеличават обема и плътността им.

За това са и предпочитана хранителна добавка за спортисти, които имат нужда от натрупване на маса.

Проблеми и болести при дефицит: Симптоми показващи липса на ванадий:

– сърдечно съдови заболявания
– бъбречни заболявания
– стерилитет

 Дози: За възрастни: 10-30 милиграма; за активно спортуващи: 30-50 милиграма на 2-3 дози

Източници: Копър, риба, маслини, месо, репички, растително олио, пълноценно зърно и др..

Предозиране: Ако се взема синтетична форма, би могло да се очаква токсичен ефект. В същото време големите дози ванадий, които влияят върху нивото на кръвната захар, могат да бъдат токсични. Ето защо приемане на допълнителни количества ванадиев сулфат не се препоръчва на хора, страдащи от хипергликемия, хипоглигемия или инсулинова резистентност.

При високи дози се забелязва загуба на апетит, диария, забавяне на растежа и мускулното развитие.

Препоръки: Това е минерал, който не се налага да се поема като добавка. Една добра порция риба за вечеря ще достави ванадия, от който се нуждаете.

Допълнителна информация: Това е един от минералите, който по принцип е дефицитен и е нужно да се набавя като добавка. Един обилен „рибен пир“ за вечеря ще задоволи нуждите от този минерал, но не за дълго.

Биологично-активната формула на ванадия, ванадил сулфат, имитира функцията на хормона инсулин (хормона разграждащ захарите). Използва се като алтернативно средство за лечение на диабет. Все пак диабетиците не бива да експериментират на своя глава. Ванадил сулфатът може да понижи кръвната захар бързо, а това може да предизвика някои проблеми. Така, че лекарският контрол е повече от препоръчителен.