Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Хром

Хром (Chromium) е микроелемент, необходим за метаболизма на гликозата, като енергиен фактор. Участва при синтезирането на холестерол, мазнини и протеини. Хромът спомага да се поддържа нивото на кръвната захар при хипогликемия и диабет чрез подобряване на ефективността на инсулина. Хромът също може да играе роля при намаляване на теглото, като поддържа мускулните тъкани при загубата на мазнини. Съвместно с инсулина допринася за обмена на захарта. Помага при транспортирането на белтъчини там, където са необходими. С напредването на възрастта, количеството хром, което се съдържа в организма намалява.

Полезни свойства: Подпомага растежа. Допринася за предотвратяване и снижаване на високо кръвно налягане. Възпрепятства развитието на диабет. Хромът значително намалява „лошия холестерол“ и триглециридите в кръвта, повишава нивото на „добрия холестерол“ в кръвта и понижава риска от атеросклероза (втвърдяване на кръвоносните съдове, предизвикано от холестерола).

Той подпомага и процеса на изгаряне на мазнини. Според последните изследвания хромът дори забавя процеса на стареене.

Проблеми и болести при дефицит: Играе известна роля за появата на атеросклероза и диабет. Симптоми показващи липса на хром:
– инсулинова съпротива (състояние на клетките, при което наличието на инсулин не им влияе), hyperinsulinemia
Даже и малка липса на хром може да доведе до:
– безпокойство, умора
– повишаване на кръвната захар
– високо кръвно налягане
– ниски нива на HDL холестерол

Недостиг на хром повишава риска от сърдечни заболявания, от артериосклероза. Предозирането с хром е токсично, води до дерматити, язва на стомаха и червата, поврежда бъбреци и черен дроб. При диабетици не се препоръчва приемане на хром.

Дози: Няма официално определена дневна дажба, но 50-200 мкг представлява обикновено препоръчваният прием за възрастни.

Източници: Телешки черен дроб, пшеничен зародиш, бирена мая, царевично масло, пиле, миди, маруля, домати, трици, стар лук.

Предозиране: Когато се приема в посочените горе дози, хромът не е токсичен. Но тъй като регулира глюкозния метаболизъм, диабетиците трябва да са особено внимателни към него.

Ако имате проблеми с кръвната захар, най-добре се посъветвайте с лекар, преди да започнете употребата на хром.

Не превишавайте споменатите дози – в по-големи количества хромът става токсичен и може да причини тежки отравяния, включително и хронична бъбречна недостатъчност, увреждания на черния дроб, както и рабдомиолиза – разкъсване на мускулните клетки и изливане на съдържанието им в кръвта.

Препоръки: Ако е ниско съдържанието на хром в организма, бихте могли да опитате добавка от цинк. Келираният цинк се оказва подходящ заместител при недостиг на хром. Най-добрата гаранция за подходящ прием на хром е разнообразната храна, осигуряваща достатъчно приемане на основни хранителни вещества.