Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Молибден

Помага при обмяната на въглехидрати и мазнини. Жизненоважна част от ензима, съдействащ за оползотворяване на желязото.

Полезни свойства: Допринася за предотвратяване на анемия и за доброто общо физическо състояние. Молибден (Molybdenum) е микроелемент, необходим в много малки количества за азотния метаболизъм. Спомага в крайната фаза за превръщане на пурина (purines) в пикочна киселина. Спомага също и на нормалната клетъчна функция. Липса на молибден при по възрастите мъже може да причини импотентност. Тези, които приемат много преработена храна рискуват недостиг на молибден. Подпомага синтеза на белтъчини и регулира употребата на желязо. В черния дроб винаги има натрупано желязо и ако не поемаме достатъчно с храната, то молибдена активира използването на резервите.

Той регулира pH-баланса в организма, което от своя страна ускорява метаболизма. Така се увеличава обменът на веществата в тялото и мазнините и въглехидратите се изгарят по-лесно.

Молибденът е силен антиоксидант и влияе върху разграждането на консервантите и сулфитите. Също така участва в разграждането на азотните отпадъци, които са токсични, и ги превръща в пикочна киселина. Тя лесно може да бъде изхвърлена от организма и той не се уврежда.

Молибденът помага за изчистване на тялото при повишено съдържание на мед. Зъбният емайл съдържа повишено количество от минерала, който го предпазва от разрушаване.

Смята се, че има роля в предпазването и лечението на анемия, астма, акне и някои алергии, подагра, екзема, хепатит С, херпес и др. Използва се за повишаване на потентността и при безсъние.

Все още се изследват възможностите да участва в борбата с някои видове рак заради силното антиоксидантно действие.

Проблеми и болести при дефицит: При недостатъчен прием се наблюдава развитие на заболявания на устната кухина и венците. Хората, консумиращи повече рафинирани и обработени храни, са изложени на по-голям риск от развитие на недостиг на молибден в организма. Недостигът на молибден може да предизвика импотентност при възрастни мъже.

Дози: Като най-подходящ се приема дневен прием 75-250 мкг.

Източници: Тъмнозелени листни зеленчуци, пълнозърнести житни храни, бобови растения.

Предозиране: Рядко се наблюдава, но 5-10 мг дневно може да се счита за токсична доза. В много редки случаи е възможно отравяне с молибден. Характеризира се със сънливост, замайване, отпадналост и обриви. Преминава бързо и почти не се налага диета.

Препоръки: Колкото и да е важен молибденът, очевидно допълнителни количества не са необходими, освен когато цялата растителна храна, която консумирате произхожда от почви, бедни на хранителни вещества.