Button-Vitamins-small-CalcijButton-Vitamins-small-ZhelyazoButton-Vitamins-small-CinkButton-Vitamins-small-MagnezijButton-Vitamins-small-FosforButton-Vitamins-small-SelenButton-Vitamins-small-KalijButton-Vitamins-small-NatrijButton-Vitamins-small-KobaltButton-Vitamins-small-JodButton-Vitamins-small-MedButton-Vitamins-small-HlorButton-Vitamins-small-SyaraButton-Vitamins-small-FluorButton-Vitamins-small-VanadijButton-Vitamins-small-HromButton-Vitamins-small-ManganButton-Vitamins-small-MolibdenButton-Vitamins-small-GermanijButton-Vitamins-small-Bor

Германий

Германият е химичен елемент, който в Менделеевата таблица е под №32 . Открит е от германският учен Кл. Винклер. За първи път в Япония през 1967 година доктор К. Асаи синтезира органично съединение на германия и доказва неговата противотуморна активност. Продължилите изследвания, свързани с използването на Германия в медицината, установяват, че различните съединения на този елемент имат аналгетично, хипотензивно, антианемично, имуномодулиращо и бактерицидно действие върху човешкия организъм. Германий (Germanium) е микроелемент, който подобрява клетъчната оксидация.

Полезни свойства: Помага срещу болка, поддържа имунната система, освобождава тялото от токсини и отрови. Чрез храни, които съдържат органичен германий се повишава клетъчната оксидация. Установено е, че 100-300 мгр от германий на ден помага срещу артрит, хранителна алергия, кандида, хронични инфекции, рак, повишава холестерола. Германият (Ge) е микроелемент, отговорен за поддържането на редица жизнено важни физиологични процеси и за младостта на клетките. Той подобрява протичането на окислителните процеси в клетките, тъй като подобно на хемоглобина подпомага обогатяването на тъканите с кислород. Германият активно съдейства за нормализирането на еластичността и тонуса на кръвоносните съдове, увеличава скоростта на кръвния поток и спомага за изхвърлянето на токсини и отрови извън тялото. Този микроелемент е и от съществено значение за дейността на имунната система като способства производството на имунните клетки, които атакуват вирусите и туморните образувания в организма. Към настоящия момент няма категорични данни за клинични състояния, възникващи при недостиг на германий, за сметка на което терапевтичните му свойства са доказани в редица изследвания. Установено е, че различните съединения на германия имат болкоуспокояващо действие, намаляват налягането в артериите и вътрешните органи, предотвратяват анемия и стимулират имунитета. Германият подобрява функционалното състояние на централната нервна система, повишава работоспособността и ускорява възстановяването след тежки физически натоварвания. Германият подобрява протичането на окислителните процеси в клетките. Участва в подтискането на болките от различно естество. Той съдейства за изхвърлянето на токсини от организма. Има изследвания за положителното му влияние върху имунната система. По подобие  на хемоглобина способства за обогатяването на тъканите с кислород. За хората, трениращи бодибилдинг германият има най-голяма роля със способността си да пренася кислород. Той предпазва от развитието на кислородна недостатъчност (хипоксия) на ниво тъкани. Намалява риска от възникване на т. н. кръвна хипоксия, която се появява при снижаване на хемоглобина в еритроцитите. Доказано е, че най-чувствителни към кислородна недостатъчност са главният мозък, сърдечните мускули, тъканите на бъбреците и черният дроб . Германият също така съдейства за индукцията на гама- интерферони, които активират специфични имунни клетки (Т-килъри), чиято основна задача е антивирусната и противотуморна защита на организма. Аналгетичното му въздействие също не е за подценяване, тъй като без неговото наличие в организма се снижава прагът на търпимост към болка.

Проблеми и болести при дефицит: Към настоящия момент няма категорични данни за клинични състояния, възникващи при недостиг на германий, за сметка на което терапевтичните му свойства са доказани в редица изследвания. Аналгетичното му въздействие също не е за подценяване, тъй като без неговото наличие в организма се снижава прагът на търпимост към болка.

Дози: Препоръчителната дневна дози е 150 мг на денонощие, но е за предпочитане германия да се приема по естествен път чрез храна.

Източници: Чесъна, броколите , целината, лука, кисело зеле и млякото.